Disputas: Reawakening the ‘Sleeping Beauties’ of Parisian Haute Couture

Master Johanna Zanon ved Institutt for Arkeologi, Konservering og Historie vil forsvare sin avhandling for graden philosophia doctor (ph.d.): The ‘Sleeping Beauties’ of Haute Couture: Jean Patou, Elsa Schiaparelli, Madeleine Vionnet.

Johanna Zanon

Hvordan kan man gjenopplive et haute couture merke som har ligget lenge i dvale? Og, hvorfor skulle man ønske å gjøre det? Gjenopplivninger har lenge vært et kontroversielt tema innen motebransjen og mange har vært skeptiske til hva de gjenopplivede merkene ville kunne bidra med i samtidens moteverden. Moteforskere har heller ikke funnet dette fenomenet verdig videre undersøkelser. Johanna Zanon er derimot ikke enig i dette synet. Gjennom sin forskning viser hun at nettopp gjenopplivede merkenavn utgjør et interessant forskingsfelt, både i seg selv og om hvordan motehusene kan utnytte sin fortid for å fremme organisasjonen i samtiden.

Zanon har forsket på ‘sovende skjønnheter’ innen haute couture. Det vil si: en gang verdensberømte parisiske haute couture merker, som har ligget i dvale over en lengre periode, og som senere har blitt gjenoppdaget og gjenintrodusert som merkenavn i samtiden. Mer presist har Zanon forsket på reaktiveringsstrategiene, både den generelle- og den kunstneriske ledelsen, til motehusene Jean Patou, Elsa Schiaparelli og Madeleine Vionnet.

Entreprenørene bak de sovende skjønnhetene utnyttet de samme fordelene: at deres fortid kunne brukes som en kulturell ressurs, og at dette ga dem en konkurransefordel. De brukte sin historie til å fortelle sine kunder fengende historier, samtidig som det legitimerte kommersielle og strategiske beslutninger. Designere brukte slik historien til å gi designene en levedyktig identitet. På en annen side var ikke alle forsøkene på gjenopplivninger vellykkede. Dette kan forklares gjennom entreprenørens mislykkede forsøk i å balansere merkevarens historiske verdi og kreativ storytelling.

Zanons avhandlingen åpner opp nye perspektiver om den immaterielle verdien av merkenavn med lang historien.

Fredag 15. september 2017 kl 10:15 i Arne Næss’ Auditorium, Georg Morgenstiernes hus, Blindern.

"Luxury goods in economic and social theory".

• Professor Einar Lie (administrator)
  • Professor Emanuela Scarpellini (førsteopponent)
  • Associate professor Louise Wallenberg (andreopponent)

Instituttleder Tor Egil Førland