Trump og 1930-årene: Gjentar historien seg?

Er valget av Donald Trump et tegn på at 1930-årene er tilbake, og snart det som fulgte etter? -Historien gjentar seg ikke, sier Even Lange og Hilde Sandvik på NRK Ytring, men hva kan vi lære av den da?

Mens støvet holdt på å legge seg etter valget i USA, argumenterte professor Hilde Sandvik og professor emeritus Even Lange for historiefagets verdi for demokratiet i studio hos NRK Ytring på P2 søndag 13. november.

- Det er ikke lenger bare skremselspropaganda å sammenlikne med mellomkrigstiden, men det er ikke dermed sagt at det kommer til å gå som i mellomkrigstiden, sa Lange, som kontant avviste at historien gjentar seg og sammenliknet slike påstander med gamle dagers dommedagsprofetier.

- Da brukte man bibelsteder for å begrunne at endetiden var nær, nå er det noen som bruker utvalg av historiske brokker. Det er like ubegrunnet, sa Lange.

Sandvik, leder for forskningsprosjektet Demokratisk teori og historisk praksis avviste også parallellen til 1930-årene og Hitlers vei til makten.

Ulike veier ut

Hun viste til at det politiske systemet og institusjonene i USA er i balanse. Valgene går som vanlig, offentligheten er fri.

Dessuten var ikke det autoritære noe enerådende svar på kriser og nød i 1930-årene.

- Mange forskjellige løsninger kom ut av mellomkrigstiden. Ser en til Norden var det sosialdemokrati, sosialdemokrater som gikk i samarbeid med bondepartier. De klarte å lage politikk på den måten og styrke oppslutningen om demokratiet, sa Sandvik.

Frigjørende kunnskap

Lange mente historiens verdi for vårt eget demokrati ligger nettopp i kunnskap om både forskjeller og likheter mellom fortiden og oss.

- Spor som skremmer kan virke mobiliserende. Historisk innsikt gir deg ikke bare tilhørighet og forklaring på hvorfor vi er kommet dit vi er, men gir også mulighet til å frigjøre seg fra de tendensene vi kan se. Historisk innsikt kan gjøre oss til herre over utviklingen, mer enn slave av den.

Hør hele innslaget her.

Emneord: USA, Historie, Historieteori Av Hallvard Notaker, førsteamanuensis II, IAKH
Publisert 14. nov. 2016 16:41 - Sist endret 14. nov. 2016 16:41
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere