The reality of the fantastic

Hans Jacob Orning foretar i sin bok, The reality of the fantastic –The magical, political and social universe of late medieval saga manuscripts, en historisk analyse av utvalgte fornalder -og riddersagaer.

Forside med illustrasjon i blått og hvitt

Forsidebilde: Syddansk universitetsforlag

Målet med analysen er å undersøke hvordan de utvalgte fortellingene fra disse sagaene, som må sies å ha et urealistisk innhold, kan gi oss innsikt i noen av fjortenhundretallets reelle problemstillinger. Boken er gitt ut på Syddansk universitetsforlag og er en del av bokserien The Viking Collection.

Fra forlagets beskrivelse:

The reality of the fantastic combines a 'new philological' close study of a fifteenth-century Icelandic manuscript compilation of fifteen fornaldarsögur and riddarasögur, AM 343a 4to, with an historically-based analysis of the manuscript's various contents, demonstrating how fictions that are in many respects non-realistic can be made to yield up insights into the real-world concerns and interests of a group of fifteenth-century Icelanders. Both the methodology of this study and its conclusions should interest readers from diverse fields, including literature, history and manuscript studies.

Publisert 1. nov. 2017 12:00 - Sist endret 22. jan. 2018 15:20