Dokumentarfilm: Drugs & Prayers

Hva gjør indere som sliter mentalt? Mange oppsøker sufi-muslimske helligdommer for å bli kvitt åndebesettelse. Møt psykiaterne som kommer dit pasientene allerede er!

Stillbilde fra Drugs and Prayers. Foto: Helene Basu.

Sufi-helligdommen Mira Datar i det nordlige Gujarat er et viktig pilegrimssenter både for hinduer og muslimer, ikke ulikt helligdommen til Lal Shahbaz Qalandar, som nylig ble bombet i Pakistan.

Foruten folk som søker velsignelse, tiltrekker slike sufi-helligdommer seg også folk som har mentale problemer. Mange mener nemlig at mentale problemer er forårsaket av åndebesettelse, som sufi-mystikere ansees som eksepsjonelt dyktige til å kurere.

Det som er spesielt med Mira Datar-helligdommen i Gujarat, er at den også har blitt et "laboratorium" for helhetlig helbredelse. Skal moderne psykiatri skal kunne få fotfeste i denne delen av verden, har psykiaterne få andre valg enn å reise dit pasientene er. 

I filmen vil vi se samhandlingen mellom mentalt syke, deres familiemedlemmer og ulike typer behandlere. Den låner også høre til sufi-mystikernes og psykiaternes høyst ulike forklaringsmodeller. Spørsmålet er hvordan i all verden de klarer å samarbeide på tross av at deres uenighet om hva pasientens problemer bunner i.

Filmen ble laget av sosialantropologen Helene Basu i 2010 og gir et unikt innblikk i hvordan helseproblematikk behandles utenfor det moderne helsevesenet.

Gratis adgang - vel møtt!

 

 

Organizer

Faggruppe Sør-Asia
Published Mar. 2, 2017 5:45 PM - Last modified Mar. 2, 2017 5:45 PM