Utstilling om Spaniahjelpen: Barn og sårede fikk hjelp under borgerkrigen

Nordmenn og svensker samlet inn store beløp og etablerte barnekolonier og sykehus under borgerkrigen i Spania. En utstilling på Blindern minnes innsatsen i provinsene Valencia og Alicante. Åpent for alle.

Kunstneren Antoni Miró viser litografier basert på fotografier av hjelpearbeidet i byen Alcoi.

Åpning:

• Utstillingen åpner kl 17 i vestibylen i Georg Sverdrups hus mandag 10.oktober.

Seminar:

I forkant av åpningen er det er faglig seminar om den spanske borgerkrigen i auditorium. 2 i Georg Sverdrups hus som starter kl 15:

• Kl. 15.00-16.45 Seminar: Den spanske borgerkrigen, perspektiver og aktualitet. Auditorium 2, Georg Sverdrups hus

Innlegg ved:
Joan R. Morell Gregori: Norsk solidaritet med spanske barn – mer enn klippfisk
Gunnar Strøm: Fra Volda til Alcoi i de Spaniafrivillige sine fotspor
Per Ranestad: Fra Spaniahjelp til Norsk Folkehjelp

Se full beskrivelse i programmet for dagen

Spaniahjelpen nådde Alcoi og Oliva

På sommeren for 80 år siden startet den spanske borgerkrigen. Et mislykket kupp mot den demokratiske valgte regjeringen førte til tre års blodig krig med flere hundretusener døde. General Francisco Franco og nasjonalistene vant makten, med støtte fra Hitler og Mussolini.

Borgerkrigen fra 1936 til 1939 skapte et stort internasjonalt engasjement. Særlig vakte situasjonen til barn på flukt forferdelse og medfølelse, og i Norge startet folk spontane innsamlinger av mat, klær og penger.

Utstilling hedrer solidaritet

Utstillingen i Galleri Sverdup bygger på spanjolenes innsats med å gjenvinne det historiske minnet for befolkingen i byene.

En del av utstillingen er sterke litografier laget av Antoni Miró, en billedkunstner fra Alcoi. Bildene viser historien om sykehuset i Alcoi og støtten byen fikk fra tusener av svensker og nordmenn. Den andre delen av utstillingen er laget av lokale entusiaster og fremstiller det norske hjelpearbeidet i Oliva i tekst og bilder.

Alcoi og Oliva var to av mange spanske småbyer som fikk oppleve internasjonal solidaritet og engasjement. Den norske og svenske hjelpearbeidet for det spanske folk er lite kjent blant dagens norske befolkning.

Arrangører og bidragsytere

Utstillingen er blitt til i et samarbeid mellom deltagere fra LO i Oslo og Universitetet i Oslo, og er finansiert av Landsorganisasjonen i Norge og Institutt for kulturstudier og orientalske språk, UiO. Utstillingen er støttet av Spanias ambassade i Oslo og HumSam-biblioteket, UiO.

Velkommen!

Publisert 15. sep. 2016 11:12 - Sist endret 28. nov. 2016 14:16