English version of this page

Value Politics - Religion i internasjonal politikk (avsluttet)

Et forskningsinitativ som studerte religionens rolle i internasjonal politikk.

Et kirkebygg der munker står ved alteret bærende på våpen og folk som hyller dem. En sint, bevæpnet soldat til høyre i bildet som er omfavnet av djevelen. Maleri.
Foto: Cecilie Endresen

Om prosjektet

Value Politics omfatter flere underprosjekter, som alle fokuserer  på religiøse og sekulære verdikonflikter. En hovedinteresse var hvordan religion gjør seg gjeldende i verdikamper og hvordan religiøse verdensbilder utfordrer det sekulære systemet representert av FN og vestlige liberale demokratier.

I 2015 ble Value Politics tildelt en 2-årig post.doc., og statsviter og Ph.D. Maria Brnbaumm ble ansatt for å videreutvikle prosjektet. Samme år innledet vi et samarbeid med den internasjonalt kjente statsviteren Olivier Roy, også han fra Det Europeiske University Institute i Firenze, som var knyttet til prosjektet i et 3-årig engasjement (2017-2019). Value Politics fikk også tildelt en Ph.D., og religionsviter, cand. philol Hanne Trangerud ble ansatt på et prosjekt om vaksineskepsis blant religiøse grupper i USA.

Religion i FN var tema for Value Politics søknad til Norges Forskningsråd i 2018. Søknaden fikk Value Politics beste vurdering, men mottok likevel ikke prosjektmidler. Som plaster på såret mottok vi såkalte «Gundersen-midler» fra UiO for å videreutvikle prosjektet. Av praktiske grunner ble det vanskelig, men finansieringen gjorde det mulig å arrangere internasjonale symposier som gjorde at bokprosjektet Blasphemies Compared (se nedenfor) kunne realiseres. 

Samarbeid

Value Politics ledes av professor Anne Stensvold, og inngår som en del av RelPol-initiativet ved IKOS.

Våre viktigste internasjonale samarbeidsparter, var den britiske statsviteren  professor (em.) Jeffrey Haynes,  den danske religionsviteren  Marie Juul Petersen (Institut for menneskerettigheter, København), og Olivier Roy (European University Institute, Firenze). Av samarbeids parter utenfor IKOS bør nevnes religionshistorikerne ph.d. Ingrid Vik og Christian Moe, forsker tilknyttet Oslo-koalisjonen for tros- og livssynsfrihet ved Institutt for menneskerettigheter, UiO. 

Publikasjoner

Lobbying for faith and family (2013), en forskningsrapport for NORAD,  var den første studien med Value Politics som tema. Rapporten var et samarbeidsprosjekt med religionshistorikerne Ingrid Vik og Christian Moe, som identifiserer de viktigste aktørene og debattene knyttet til det NORAD opplevde som utfordrere til norsk FN-politikk for å fremme likestilling, seksuell helse og utvidelse av det dikotome kjønnsbegrepet.

I 2015 utkom monografien A history of pregnancy in Christianity. From original sin to contemporary abortion debates (Routledge). Med utgangspunkt i dagens abortdebatt hvor Den katolske kirken, sammen med evangelikale grupper er pådriver for absolutt vern av fosteret, undersøker boken hvordan forestillinger om fertilitet, fosterutvikling og morsrolle. Det som i abortkampen fremstilles som evige kristne sannheter om fosterets status er historiske tolkninger som vokser frem i samspillet mellom biologi, lovverk og teologi. Boken viser hvordan dagens kamp for absolutt vern av fosteret er et moderne problem som oppstår i  møtet mellom verdikonservativ kristen teologi og vitenskapelige nyvinninger, som ikke tar kvinners likeverd og menneskerettigheter på alvor. Boken gir et historisk rammeverk for å forstå hva som står på spill for de kristen konservative pådriverne i deres kamp mot selvbestemt abort.

Religion, state and the United nations. Value Politics  (Routledge 2017) redigert av Anne Stensvold har, I  tillegg til internasjonalt kjente statsvitere bidrar flere religionsvitere fra IKOS med kapitler i boken. Den undersøker hvordan religiøse aktører og argumenter får økt gjennomslag i FN gjennom samspill mellom religiøse konservative krefter og stater som av ulike grunner ønsker å undergrave de de ser som sekulær, vestlig innflytelse i FN. Samtidig fungerer FNs ulike fora som arena for inter-religiøst samarbeid på tvers av religiøse skillelinjer. Bokens tese er at dette samarbeidet fremmes gjennom kampen mot en felles fiende, det liberal-demokratiske verdisystemet som FN systemet representerer.

I artikkelen «Religious peace makers on the international scene: hopes and motivations», The Review of Faith and International Affairs (2018) av Anne Stensvold i samarbeid med Ingrid Vik undersøker hva som ligger til grunn for religionsdialog-initiativer, som spenner fra politiske pragmatisme til ofte implisitte religiøse maktpolitiske ambisjoner. Troen på at religiøse aktører har særlige forutsetninger som fredsmeglere kan spores tilbake til selvbildet hos enkelte kristne teologer og statsvitere med en kristen agenda.

I 2019 bidro Anne Stensvold med et kapittel om «Religious NGOs. The new face of religions in civil society» i The Routledge Handbook in transregional studies. Her ser jeg på den historiske utviklingen av sivilsamfunnet i en liberal-demokratisk ønsket utvikling av frie organisasjoner. I FN-sammenheng tilbyr NGO-sektoren et forum for innflytelse for religiøse aktører. I løpet av de siste tiårene har vi sett markant økning av organisasjoner fra den amerikanske evangelikale fløy som benytter FN som plattform for å fremme sine høyrepopulistiske anti-demokratiske saker.

En bredt anlagt komparativ studie, Blashemies Compared. Transgressive speech in a globalised world (Routledge 2021) er frukten av et lengre samarbeidsprosjekt med utgangspunkt i forskningsmiljøet ved IKOS, og særlig ved Sør-Asia studier. Unikt godt plassert for en globalt anlagt sammenligning, ble RelPol forumet en viktig forankring for dette initiativet. Den ferdige boken har bidrag fra 9 av dem, og spenner over begrepshistoriske og kulturanalytiske innfallsvinkler til religionsvitenskapelige refleksjoner. Med en felles forståelse av blasfemi som «effective speech»; en type talehandlinger som ofte skaper voldelige reaksjoner – det være seg fra myndigheter eller samfunnsaktører – sammenligner denne boken hvordan religiøse interesser blir håndtert i lokale og nasjonale kontekster. Med et ønske om å se bredt på blasfemi-fenomenet i dagens verden, omfatter boken studier av blasfemi innenfor de store verdensreligionene. En innsikt som sammenligningen viser, er hvordan blasfemi i dag knytter an til identitetspolitikk. Et annet funn er hvordan blasfemi-begrepet åpner et handlingsrom for religiøs aktører og flytter religiøs makt fra religiøse eliter, en utvikling som styrkes av tilgang til sosiale medier.

 

Emneord: religion, utenrikspolitikk, FN
Publisert 14. sep. 2021 07:05 - Sist endret 25. mai 2022 13:27

Kontakt

Prosjektleder:
Anne Stensvold

anne.stensvold@ikos.uio.no
22854932

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere