Ny dialektbok: Språket i Norge og nabolanda

Hvordan snakker folk i Norge i dag? Er det noen nyoppdagede forskjeller mellom landsdelene? Er norsk rikere enn nabospråka når det gjelder hvordan man uttrykker eierskap? Hvordan tiltales mor i Sør-Norge og Nord-Norge? Er konjunktivkategorien i norsk virkelig død? Avslører du hvor du er fra om du sier ”flink å sykle”? Visste du at mange norske dialekter har et svært intrikat system av ord som tilsvarer ”some” og ”any”, men at dette nå forsvinner? Brukes partikkelen ”nå” like mye som før?

Boka "Språket i Norge og nabolanda - Ny forskning om talespråk" ble utgitt i desember 2014 på Novus forlag.

Slike og mange andre spørsmål har artikkelforfatterne i denne boka stilt seg, og svarene har de fått gjennom å bruke den nye store elektroniske dialektsamlinga Nordisk dialektkorpus, som inneholder opptak og transkripsjoner av samtaler med over åtte hundre personer på norsk, svensk, dansk, færøysk og islandsk fra over to hundre steder.

Bidragsyterne er toppforskere innenfor sine fagfelt, ansatt ved universiteter og høgskoler i Norge og Norden forøvrig.

Boka er utgitt med støtte av Institutt for lingvistiske og nordiske studier, Universitetet i Oslo

Bestill boka fra Novus forlag

Fra innholdsfortegnelsen

Janne Bondi Johannessen og Kristin Hagen:
Om artiklene i denne boka og Nordisk dialektkorpus

Syntaks: Ordstilling og konstruksjoner

Kristine Bentzen:
Setninger med kanskje i forfeltet i skandinavisk, med vekt på norsk og svensk

Tor Arne Haugen:
Adjektiv med utfyllingar: Geografisk og medial variasjon

Janne Bondi Johannessen, Marit Julien og Helge Lødrup:
Preposisjoner og eierskapsrelasjoner: et menneskesentrert hierarki