Polarekspedisjonen som begeistret Europa

Johan Schimanski og Ulrike Spring skriver i Passagiere des Eises om den østerriksk-ungarske polarekspedisjonen (1872-1874) som fikk stor oppmerksomhet i hele Europa.

Passagiere des Eises (Isens passasjerer) gir et polarhistorisk innblikk i hvordan heltene fra ekspedisjonen ble feiret, og hvordan den var vevd sammen med politikk, samfunn og lengselen etter arktisk identitet.

– Hva handler boken om, Johan Schimanski?

– Den handler om en polarekspedisjon, den østerriksk-ungarske arktisekspedisjonen (1872-1874), som oppdaget Franz Josef Land, oppkalt etter keiseren og kongen av dobbelmonarkiet i Sentraleuropa.

Boken er en annerledes ekspedisjonshistorie. Den begynner etter at den egentlige ekspedisjonen er over, i det polarfarerne kommer tilbake til Vardø i september 1874.

Vi beskriver en omfattende historie om heltefeiring, mediahendelse, demokratisering, multikulturalitet, arktisbilder og litteratur. Lederne av ekspedisjonen må dele oppmerksomheten med det adriatiske mannskapet, journalister, politikere, forfattere, skuespillerinner og mange andre. Dessuten har Ibsen, vitenskapsmiljøet i Bergen, nordnorske ishavsfarere og andre i Norge og Sverige viktige biroller.

– Hvorfor valgte dere å skrive om dette?      

– Jeg og min medforfatter Ulrike Spring ved Høgskulen i Sogn og Fjordane ønsket å kombinere våre to fag, allmenn litteraturvitenskap og historie, om et tema som forbandt Norge og Østerrike.

Vi var inspirert av Christoph Ransmayrs enestående roman om ekspedisjonen fra 1984, Isens og mørkets redsler, men etter hvert fant vi så mye spennende kildemateriale fra 1874 at arbeidet ble drevet fram av fascinasjon og oppdagerlyst omkring det som skjedde den gang. Forskningen var dessuten ideell for å utvikle og formidle viktige kulturvitenskapelige standpunkter om tekst, forestillinger, identitet og en offentlig hendelse som denne polarekspedisjonen.

–  Vi har undersøkt det som skjedde etter at ekspedisjonen var over, sier førsteamanuensis Johan Schimanski.

– Hvilke lesere vil dere nå?

– Alle med allmenn interesse for polarhistorie eller for sentraleuropeisk historie, siden vi forteller en spennende historie med basis i tildels ukjente kilder på flere språk. Boken er dessuten rikt illustrert.

Vi skriver innenfor det som kan kalles den kulturelle vendingen i polarhistorien, med viktige forbilder fra Storbritannia og USA.

Det er i dag stor aktivitet på feltet i Norge, særlig i Tromsø, men også i Oslo, og vi håper at boken blir et bidrag til forskningsfronten.

En rekke forskere og studenter interesserer seg for nettopp denne ekspedisjonen, og vi håper at også de vil lese denne boken.

Illustrasjon av ekspedisjonen: Das Verlassen des Eises (Eduard Orel). Wikipedia.

Av Alf Øksdal
Publisert 4. feb. 2015 11:53 - Sist endret 4. aug. 2022 09:57