print logo

Vi forsker på: Storbritannia

Unionen består av fire nasjoner eller land; de to kongedømmene England og Skottland, fyrstedømmet Wales og provinsen Nord-Irland.

Storbritannia er den norske betegnelse på den britiske staten, hvis offisielle navn på engelsk er The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, vanligvis forkortet til United Kingdom eller UK.

Storbritannias innflytelse og betydning i verden har historisk sett vært omfattende. Posisjonen som dominerende sjømakt, både militært og gjennom handel var etablert allerede på slutten av 1700-tallet.

Den industrielle revolusjon og oppbyggingen av et verdensomspennende imperium av kolonier på 1800-tallet ga Storbritannia en stilling som verdens kanskje fremste stormakt rundt 1850-60. I dag er engelsk et verdensspråk. Storbritannia har etterlatt en tydelig politisk og kulturell arv i mange tidligere kolonier, særlig i USA, Canada, Australia og New Zealand.

Historisk sett har det vært tette bånd mellom Norge og Storbritannia, og det nære forholdet består også i dag. Ved ILOS forskes det både på engelsk språk, britisk litteratur og britisk historie og samfunnsforhold innenfor britiske områdestudier.

Britisk områdekunnskap er studiet av historie, kultur og samfunnsforhold innenfor det geografiske området de britiske øyer. Hovedfokus er forholdet mellom de fire nasjonene på disse øyene – England, Skottland, Wales og Irland – både historisk og i dag, og mellom de to statsdannelsene – Det forente kongedømme av Storbritannia og Nord-Irland (United Kingdom), og Republikken Irland (Eire).

Publisert 22. nov. 2010 13:47 - Sist endret 26. feb. 2013 13:24