FIDEMs diplomkurs i europeiske middelalderhåndskrifter i Roma (Erasmus-stipend)

Er du masterstudent med interesse for middelalderstudier? Planlegger du en masteroppgave innenfor dette feltet? Nå har du muligheten til å ta et diplomkurs i Roma med Erasmus-stipend. Diplomkurset gir deg 30 eller 60 ECTS og må kunne innpasses i ditt masterstudium for at du skal kunne få Erasmus-stipend.

Utsikt over eldre bygninger ved Petersplassen i Vatikanet i Roma. Foto.

Vakre Roma, her sett fra Petersplassen. Foto: Sergey Novikov/Colourbox

Søknadsfrist

  • 15. februar (utveksling ved UiO). I tillegg må du søke direkte hos Fédération internationale des instituts d'études médiévales (FIDEM) med frist 15. september. Se FIDEMs nettsider for mer informasjon.

Om kurset

Kurset gir deltagerne kunnskap om og erfaring fra arbeid med middelalder­håndskrifter.

Middelaldermiljøene ved Universitetet i Oslo er kollektivt medlem av FIDEM, og arrangerer hvert år et diplomstudium i middelalder­studier i Roma (Diplôme Européen d’Études Médiévales).

Diplomkurset er en unik mulighet til å tilegne seg grunnleggende ferdigheter i og erfaring med bl.a. teoretisk paleografi, praktisk paleografi, teoretisk kodikologi, praktisk kodikologi, middelalderlatin og kritisk tekstedisjon. Lærerkreftene hentes inn fra hele Europa.

Når går kurset?

Kurset går fra begynnelsen av oktober til midten av mai/juni.

Undervisningen er konsentrert i emnebolker, med obligatoriske kurs på en til to ukers varighet i tillegg til to innføringskurs i italiensk og i latin, som ikke er obligatoriske.

Timeplanen er lagt opp slik at man bruker formiddagen til å arbeide med sitt eget prosjekt, og ettermiddagen på diplomkurset, men man må i tillegg regne med to til tre timer pr. dag til hjemme­arbeid.

Undervisningen foregår hovedsakelig på engelsk, samt noe fransk og italiensk.

Hvem passer kurset for?

Kurset er beregnet på studenter på master- eller PhD-nivå. Del­tagerne får mulighet til å arbeide med egne prosjekter i Romas forskningsbiblioteker og arkiver, og ikke minst tilgang til Vatikanbiblioteket.

Studenter som tas opp på kurset får Erasmus-status og Erasmus-stipend dersom kurset kan inngå i studier ved UiO. Det tas ikke opp flere enn tyve studenter hvert år, hvorav inntil tre kan være fra UiO (HF).

Krav til forkunnskaper

Studenter som tas opp må ha fullført bachelor. Videre bør de ha noe latinkunnskap, men det gis undervisning i latin ved begynnelsen av diplomkurset. Det blir også gitt et innføringskurs i italiensk, men det er en fordel at studentene skaffer seg en viss kjennskap til språket før diplomkurset begynner.

Finansiering og godkjenning

Diplomstudiet er godkjent av Lånekassen. 

Det er også mulig å søke støtte fra Lånekassen til å ta et sommerkurs i italiensk før diplomkurset begynner. Dette må være av minst fire ukers varighet, og ha minst 15 undervisningstimer pr. uke.

Diplomkurset godkjennes som 60 eller 30 studiepoeng på mastergradsnivå ved UiO, og kan inngå i en mastergrad etter nærmere avtale med det aktu­elle studieprogram. Diplomkurset vil også kunne være nyttig som doktorgradsforberedelse og til utarbeidelse av PhD-prosjekt, men det er ikke mulig å få Erasmus-stipend dersom kurset ikke inngår i grad ved UiO.

FIDEM-kurset er tilknyttet LUMSA-universitetet (Libera Università Maria Ss. Assunta), slik at studentene får Erasmus-fordeler (bl.a. et kort, gratis språkkurs ved LUMSA, dersom man ønsker dette).

Bosted

Det norske institutt i Roma kan være behjelpelig med bolig for studentene på diplomkurset. Disse bes selv kontakte instituttet så snart de får beskjed om at de er tatt opp på kurset. Studentene vil også kunne få lesesalsplass på instituttet.

Søknad

Søknaden skal inneholde CV, vitnemål, en redegjørelse på engelsk for hvordan du ser kurset i sammenheng med øvrige studium, samt en uttalelse på engelsk fra veileder.

Sønadsfristen er 15. april og søknad sendes til studentinfo@ilos.uio.no.

Fra og med høsten 2023 er søknadsfristen 15. februar for å få oppholdet godkjent som utvekslingsopphold i grad ved UiO/ få Erasmus-stipend. Søkere må i tillegg søke opptak direkte til FIDEM etter at de har fått bekreftet at de har fått opptak til LUMSA. 

Forbehold: Det må være åtte påmeldte deltagere fra alle samarbeidsuniversiteter til sammen for at kurset blir satt i gang.

Kontakt

Eventuelle spørsmål om kurset kan rettes til kontaktpersonen for FIDEM ved UiO, førstelektor Maximino J. Ruiz Rufino, Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk, e-post: m.j.r.rufino@ilos.uio.no.

Emneord: FIDEM, middelalderhåndskrifter, Roma, Erasmus-stipend
Publisert 13. mai 2014 15:43 - Sist endret 6. des. 2023 14:53