English version of this page

Aktuelle saker

Nancy Hornberger speaking at the conference

Multilingualism as a resource in education was the topic of discussion as researchers and educationists from 14 different countries gathered for the Multilingualism and Education conference at UiO last week.

Interessen har vært stor for denne ukas konferanse om flerspråklighet. Her fra posterutstilling om deltakernes ulike fagområder. Foto: Haley De Korne

Mange lærere er usikre på hvordan de kan jobbe med og bruke elevenes språklige mangfold. Denne uka samles forskere og ansatte innen utdanning fra 14 forskjellige land for å diskutere temaet.

Barn tar språktest på en iPad
Demonstrasjon av blikksporeren

MultiLings sosiokognitive laboratorium ble offisielt åpnet 22. mars. For å markere anledningen organiserte senteret en omvisning av laben og demonstrasjon av utstyret.

Barn gjennomfører en test med blikksporer

Vil du delta i et forskningsprosjekt på MultiLing ved Universitetet i Oslo? Har du barn som har vokst opp tospråklig med norsk og engelsk fra fødselen av?

Child is doing a test with an eye tracker

Would you like to participate in a research study on bilingualism? Do you have a child who has been growing up bilingually with Norwegian and English since birth?

Demonstration of the eye-tracker

MultiLing's socio-cognitive laboratory was officially opened on March 22. To mark the occasion, the center organized a tour of the facilities and a demonstration of the equipment.

Sjelden har en «th»-lyd skapt så mye debatt.

Group photo of the winter school

The first week of February, PhD students from all over the world gathered at MultiLing for our winter school: "Language Policy in Multilingual Contexts – methodological approaches."

Lehtonen kommer til MultiLing fra Åbo Akademi ved Universitetet i Turku i Finland. Hun skal blant annet forske på flerspråklighet fra et psykolingvistisk perspektiv, og ser fram til å oppleve Oslo.

Last week, the INTPART 2017 Linguistics Summer School was held at the University of the Witwatersrand in Johannesburg.The topic for the course was "Multilingualism, multimodality and embodiment: Sociolinguistic and psycholinguistic perspectives."

MultiLings masterstipend for 2017 gikk til de spennende masterprosjektene til Per Gunnar Paulsen, Cecilia Norevik Bratlie og Maria Njølstad Vonen. MultiLing gratulerer!

Pernille Hansen

Pernille Hansen gave her doctoral defense on October 6 in Gamle Festsal at Domus Academica.

Yolandi Ribbens-Klein, Postdoctoral Research Fellow at the UCT, Cape Town, is visiting MultiLing for a four week-research stay.

Tøyen

Janet Connor, PhD fellow at the University of Chicago, is currently visiting MultiLing. In her PhD project, Connor is looking at linguistic and semiotic interactions in Tøyen, and during her monthly stay at MultiLing, Connor will commence her dissertation fieldwork.

I avhør med politiet har den mistenkte rett til en forsvarer og å forstå anklagene. Men mange misforstår når de ikke får rettighetene sine presentert på morsmålet, mener språkforsker Aneta Pavlenko.

Kofi Yakpol

A warm welcome to our new MultiLing affiliate, Kofi Yakpol!

Gruppebilde fra møte på MultiLing

Samarbeidsnettverket Nordic Research Network on Dementia and Ethnicity har som mål å styrke den nordiske forskningen på demens, mens andelen eldre innvandrere i denne delen av verden øker.

Ingebjørg Tonne er professor i norsk som andrespråk og har en doktorgrad i språkvitenskap fra 2001. Hun har jobbet ved lærerutdanningen på HiOA i flere år og var undervisningsleder ved ILN fra 2015 til 2017. Nå skal hun jobbe med flerspråklighet knyttet til andrespråkslæring og skole ved MultiLing.

Toril Opsahl har bakgrunn som lektor i videregående skole og voksenopplæringen. Hun har en doktorgrad fra 2010 om språkutvikling i multietniske ungdomsmiljøer, og har både undervist og vært forskningsleder ved ILN. Nå skal hun forske sammen med tidligere og nye kolleger ved MultiLing.

Photo: Nadia Frantsen/UiO

Is it really possible to have a strict separation of the cognitive and social aspects of human activity? This year’s summer school examined interdisciplinary approaches to multilingualism with a focus on socio-cognitive aspects.

Photo: Nadia Frantsen

Maimu Berezkina defended her dissertation on June 20 in Gamle Festsal at Domus Academica.

Photo: Nadia Frantsen

Kamilla Kraft defended her PhD dissertation Constructing migrant workers: Multilingualism and communication in the transnational construction site on May 26.

Photo: Nadia Frantsen/UiO

Professor II at MultiLing, Mira Goral (The City University of New York) recently visited MultiLing for two weeks. Goral will lead the research work on multilingual aphasia at MultiLing.

Photo: Nadia Frantsen/UiO

For four weeks in May and June, Professor Christine Anthonissen (Stellenbosch University), visited MultiLing as part of the INTPART network project.