Juniorkonsulent

Jeg bruker utdannelsen min i jobben hver eneste dag. Detaljert språkkunnskap er relevant enten jeg skriver eller bearbeider andres tekster, sier Sara Koppang. Hun har en bachelor i lingvistikk og en master i retorikk, og jobber i Geelmuyden Kiese.

Sara Johanne Koppang

Hva er de viktigste oppgavene i jobben din?

– Jeg skriver tekster, lager presentasjoner, gjør research og analyser på oppdrag fra husets kunder. Det viktigste er å gjøre det du gjør skikkelig, be om hjelp når du trenger det og levere god kvalitet. I GK jobber jeg med flere prosjekter samtidig med ulike kolleger. Jeg må kunne samarbeide godt, være proaktiv og ta initiativ til å vise hvordan jeg kan bruke mitt fagfelt. Mange lurer på hva vi egentlig gjør i kommunikasjonsbransjen. Som regel leser vi oss opp på et felt og samler informasjon, strukturerer all informasjon og gir råd til kunder på bakgrunn av det. Kunsten er å vite hvilken informasjon som er interessant og presentere den godt, og kunne gi gode råd så klart.

Hva liker du best med jobben din?

– For det første er jeg veldig glad i arbeidsformen vi har på GK: konkrete prosjekter med avtalt frist og tydelige mål. Jeg trives med kort tidshorisont når jeg jobber, hvis ikke blir jeg utålmodig. Også liker jeg å samarbeide og kunne ha noen å sparre med.

For det andre har jeg fantastiske kolleger. De er flinke, veldig forskjellige og har stor yrkesstolthet. Det gir meg motivasjon og et sosialt felleskap i hverdagen.

Det tredje, og viktigste, er at jeg får brukt utdannelsen min hver eneste dag. Det hadde jeg ikke våget å håpe på. Det er ingen selvfølge å få jobbe med tekstlingvistiske og retoriske spørsmål på jobb.

Hva av det du lærte på HF har du hatt størst nytte av i denne jobben?

– Jeg bruker overraskende mye lingvistikk. Detaljert språkkunnskap er jo relevant enten jeg skriver eller bearbeider andres tekster. Jeg jobber med å velge gode ord, skape god setningsstruktur og flyt i teksten. Også bruker jeg retorisk teori for å analysere og jobbe strategisk med tekst. Da bearbeider jeg som regel tekstens innhold, struktur og argumentasjon. Egentlig er mye av det jeg gjør klarspråksarbeid. Det er fort gjort å bli abstrakt og vag når man skriver om «kommunikasjon» eller «tiltak», bransjen min er jo ironisk nok utskjelt for det. Jeg slåss med tekster hver dag for at de skal bli lette å forstå og så konkrete som mulig. Det krever litt mot og vett for å formidle et budskap klart og utvetydig.

Ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

– Jeg tror sterk integritet får deg dit du vil. Vit hvem du er, hva du kan og bli god på å formidle det. Jeg liker å tenke at jeg kan bli ansatt hvor som helst bare jeg overbeviser den rette om at det er bruk for meg der. En arbeidsgiver må se nytten av en ansettelse og føle seg trygg på at det er lønnsomt å ha deg og din kompetanse på huset. Tenk kynisk, det handler som regel om penger for den som skal ansette. På den andre siden venter belønningen: spennende arbeidsoppgaver og hyggelige kolleger.

Jeg tenkte veldig strategisk da jeg skulle søke jobb. Først orienterte jeg meg etter magefølelsen, hvor fikk jeg lyst til å jobbe? Etter en bedriftspresentasjon av GK på UiO, søkte jeg meg dit i praksissemesteret. Betingelsen fra begge var at det måtte kunne ende i en ansettelse. Jeg fikk flere avslag fra GK før de ga meg en sjanse, men det var bare fordi jeg ikke klarte å selge meg inn godt nok de første gangene. Ett nei er ikke et avslag.

Jo, et siste tips. Å skrive oppgave i samarbeid med en arbeidsplass, er en uutnyttet mulighet på Blindern! Jeg gjorde det tre ganger i løpet av utdannelsen, og anbefaler det på det sterkeste. Alle tre endte i presentasjoner som jeg holdt for arbeidsgiverne. Det tvang meg til å forklare fagfeltet mitt til utenforstående. Jeg måtte øve mye for å få det til bra. Og det var avgjørende for meg da jeg søkte jobb.

Av Torunn Nyland, arbeidslivskoordinator HF
Publisert 28. apr. 2017 10:21 - Sist endret 11. mars 2021 14:30