English version of this page

Rådgiver for østasiatiske språk og språkvalg

Humanister har noen av de mest varierte og spennende karrierene – fordi vi har en utdanning som gjør at vi kan jobbe med nesten alt, sier Øystein N. Øksenvåg. Han har master i East Asian Studies og jobber ved Fremmedspråksenteret.

Øystein N. Øksenvåg

- Beskriv de viktigste oppgavene du har i jobben din i dag

- Som ansatt på Fremmedspråksenteret er jobben min og «arbeide for god kvalitet i opplæringen» og «bidra til økt motivasjon og interesse for fremmedspråk».

I praksis betyr dette at jeg lager undervisningsressurser, arrangerer seminar, drar på utdanningsmesser, er kontaktperson, samarbeider internasjonalt og med ambassader og språkinstitutt, lager statistikk og analyser og mye mer. Fremmedspråksenteret er et nasjonalt senter og jeg er ansvarlig for alt som har å gjøre med østasiatiske språk og språkvalg i Norge. Jeg har nok å gjøre!

- Hva liker du best med jobben din?

- Mangfold og mening og spesielt muligheten til å kunne fortelle om hvor viktig det er å kunne fremmedspråk. Jeg jobber med å få flere til å få øynene opp for språk- og kulturkompetanse i arbeidslivet og samfunnet. I en global verden er det ikke nok med engelsk. Vi fra HF vet dette veldig godt.

- Hvordan er utdanningen fra HF relevant i denne jobben?

- Veldig enkelt kan du si at jobben min er å få flere til å ta samme utdanning som meg. Det gjør at jeg har en nærhet til og en forståelse av min egen kompetanse som jeg hele tiden formidler til andre. Jeg er stolt av utdanningen min og stolt av mine medstudenter. Se så mange flinke folk som har gått på HF og jobber med alt mulig i dag!

- Ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

- Ikke stress! Vi skal ikke legge skjul på at humanister noen ganger kan ha en litt vanskeligere vei inn i arbeidslivet. Ikke alle får storfisk på første kast. Satt på spissen kan du som humanist bli «alt og ingenting». «Ingenting» er selvfølgelig en skremmende tanke, men «alt» veier opp for det. Humanister har noen av de mest varierte og spennende karrierene – fordi vi har en utdanning som gjør at vi kan jobbe med nesten alt!

Av mer praktiske tips kan jeg anbefale å engasjere seg i fagutvalg, studentpolitikk og lignende. Når du skal skrive masteroppgave kan det lønne seg å høre om noen organisasjoner er interesserte i å støtte deg. Snakk med folk som har tatt samme utdanning som deg og som er i jobber du kunne tenke deg. Hvordan kom de dit? Ikke vær redd for å spørre og stikke hodet frem! Alle vi som har gått på HF har kjent på den samme usikkerheten du kjenner på om hva «en skal bli når en blir stor», men de aller, aller fleste av oss har fått bruk for utdannelsen vi har tatt!

Av Torunn Nyland, arbeidslivskoordinator HF
Publisert 28. apr. 2017 10:21 - Sist endret 3. nov. 2022 14:10