Livia's rom

Det norske institutt i Roma samarbeider med Lene Therese Teigen om konferansen «LIVIA’s ROOM» IN CONTEXT, der akademikere og kunstnere møtes for et ordskifte om formidling av historie, med scenekunstprosjektet «Livia’s Room» som omdreiningspunkt.

Lene Therese Teigen foran fresker fra Livia's hus. Foto: Signe Dons

Forfatter/regissør Lene Therese Teigen er initativtager til et scenekunstprosjekt der det underjordiske rommet fra Villa di Livia i Prima Porta spiller en sentral rolle.  Rommet har fresker på alle vegger: malte trær, planter og fugler av alle slag i et skoglandskap av kjølige blå-turkise toner, og er i dag utstilt i Palazzo Massimo i Roma. Det var et svalt tilfluktssted i varme sommermåneder i Romertiden for Keiser Augustus’ kone Livia.

Teigen samarbeider med tekstilkunstner Ingrid Aarset, komponist Thuridur Jonsdottir og antikkhistoriker Lovisa Brännstedt om formidling av historien om rommet og om Livia og hennes samtid.

Livia var en sentral rådgiver for ektemannen Augustus gjennom over femti år, og sprengte grensene for hva kvinner skulle og kunne gjøre i samtiden. Romertidens historikere ville ikke akseptere at en kvinne hadde stort handlingsrom og makt, og omtalte henne som tidenes ondeste kvinne. Med ønske om å nylese historien, og se på fremstillingen av mektige kvinner fra nye perspektiv, setter vi Livia under lupen. Hennes underjordiske rom skal gjøres til utgangspunkt for en tidsoverskridende fortelling. Publikum skal tas inn og ut av et omskiftelig rom som favner fortid og nåtid, sannhet og fiksjon, handlingsrom og pusterom.

Det Norske Institutt i Roma, Skandinavisk Forening og den Norske Ambassaden er lokale samarbeidspartnere for prosjektet, som vil avholde en konferanse og visning i Roma i februar 2019, med plan om å presentere et ferdig resultat for et bredere publikum i 2020.

Konferansen på Det norske institutt i Roma bringer sammen akademikere og kunstnere for å  tematisere spørsmål knyttet til formidling av romertiden. Målet med konferansen er å sette akademiske problemstillinger på kunstprosjektet og å utforske hvordan kunstneriske perspektiver kan berike akademiske arbeider om Livia og hennes tid. Hvordan kan vi fortelle historier om Roma, om Livia og hennes samtidige, og om rommet og villaen i Prima Porta?

Professor Siri Sande, Hege Olaussen og en rekke andre akademikere møter kunstnerne bak prosjektet og sammen skal de tematisere hvordan kunst og akademia kan utfylle hverandre i formidling av antikken og personer som levde for lenge siden.

Lovisa Brännstedt og Lene Therese Teigen er konferansens moderatorer.

Konferanseprogram

Fresker fra Livia's hus (Palazzo Massimo)
Ameli Isungset Agbota og tekstiler som brukes i prosjektet
Ameli Isungset Agbota og tekstiler ved Ingrid Aarset