Det norske institutt i Roma

Det norske institutt i Roma er et senter for forskning, undervisning og formidling innenfor arkeologi, kunst- og kulturhistorie relatert til Italia og middelhavsområdene.

Bildet kan inneholde: begivenhet, rom.

Fra Line C. Enghs boklansering på instituttet i 2014. F.v.: daværende direktør Turid Karlsen Seim, Line C. Engh, Rakel Igland Diesen, Manuela Michelloni og Sebastian Salvado.

Roma representerer et unikt sentrum for forskning på antikken og dens betydning gjennom alle etterfølgende perioder frem til i dag. Oppfinnelser, nye ideer, politisk strid og maktforhold i Italia påvirket hele Europe; tenk bare på Michelangelos kunst, da Vincis oppfinnelser, og den katolske kirkens dogmer. Ibsen, Grieg og Undset hentet alle inspirasjon fra Roma, og Sigrid Undsets far, arkeologen Ingvald Undset, som allerede på slutten av 1800-tallet fremmet ideen om et norsk institutt i Roma. Instituttet er viktig for forskning innen de fleste humanistiske fag, og har et rikt forskningsbibliotek spesialisert på klassisk og sen-antikk Roma og Lazio, men har også samlinger om Bysants og Balkan, samt en del andre Roma-relevante bøker. Gjennom et tett samarbeid med de andre utenlandske institutter og deres biblioteker får forskere og studenter ved DniR tilgang til deres samlinger.

Instituttet i Roma eies av Universitetet i Oslo, men har brukeravtaler med en rekke andre norske læresteder. Studenter fra alle norske universiteter kan følge undervisning ved Instituttet, både et helt semester, ett enkelt emne eller på ekskursjoner. Gjennom instituttet får studenter og forskere tilgang til kjente monumenter og samlinger i byen, inkludert steder som vanligvis ikke er åpent for publikum. Instituttet tilbyr også et årlig etterutdanningskurs for lærere. Det norske instituttet ligger flott til på Gianicolo-høyden, og har egne lese- og skriveplasser. 

Det norske institutt er vert for undervisning innenfor arkeologi, kunsthistorie, kulturhistorie, litteratur, italiensk språk, idéhistorie og historie. Studenter kan ta 30 studiepoeng per semester i Roma, og instituttet er behjelpelig med å finne et sted å bo for besøkende studenter og forskere.  

For forskere kan instituttet tilby gode arbeidsplasser, hjelp til å finne frem i byen, bibliotektjenester og et dynamisk fagmiljø. Instituttet har lokaler til faglige konferanser og møter, og grupper fra ulike deler av norsk skole-, kultur-, og samfunnsliv er også velkomne.

På instituttets nettsider finner du informasjon om instituttets historie, aktuelle arrangementer og nyheter fra instituttet, kontaktinformasjon for instituttets ansatte og deres pågående forskning, samt hvilke kurs som tilbys til studenter i løpet av semesteret.

Publisert 18. juni 2010 11:47 - Sist endret 11. des. 2019 16:00