English version of this page

Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA)

MSCA er et prestisjetungt stipend for erfarne forskere som ønsker å jobbe med et selvstendig valgt forskningsprosjekt i utlandet. Stipendet finansieres av EUs forskningsprogram Horisont 2020.

Kvinneportrett av Marie Curie i hvitt og burgunderrød. Illustrasjon.

  • Marie Skłodowska-Curie Individual Fellowships gjelder for opptil to år.
  • Midlene er tilgjengelige som et postdoktorstipend til forskere med mer enn fire års forskererfaring eller en ph.d.-grad.
  • Individual fellowships-stipendet er en toveis overføring av kunnskap, fra forsker til vertsinstitusjon og fra vertsinstitusjon til forsker.

Pågående prosjekter

En ung smilende dame.Kvinners profeti i tidlig moderne europeisk religion

Prosjektleder: Eleonora Cappuccilli

Varighet: 01.11.2023 - 31.10.2023

Dette prosjektet er det første forsøket på å lage en teoretisk beretning om kvinnelige profetier i Italia, Spania og England på 1500-tallet som en nøkkel til å forstå tidlig moderne religion. 


EN ung mann som har på seg en mørk genser. Svart/hvitt fotografi. Tidsverk | Modernistiske yrker

Prosjektleder: Wassim R. Rustom

Varighet: 01.10.2023 - 30.09.2026

Wassim R. Rustom forsker på tidsaspektet ved arbeid i modernistiske tekster, med fokus på fremstillinger av forfatterens/kunstnerens arbeid. Prosjektet utforsker britiske og amerikanske modernisters tidsmessige eksperimenter som kritiske perspektiver på sosio-tidsaspektet ved arbeid i en tid med historiske omveltninger innen arbeidsdeling.


Kvinnelige kropper i hellige rom: Revurdering av kvinners handlefrihet i den greske verden (FemBod)

Projektleder: Giulia Frigerio

Varighet: 02.10.2023 - 30.09.2025

Prosjektet tar sikte på å revurdere kvinners handlefrihet i gamle greske hellige rom, gjennom tverrfaglige tilnærminger inkludert kognitiv arkeologi. Den religiøse rollen til kvinner i antikkens Hellas har enten blitt oversett eller beskrevet som kontrollert. Den beskrevne metodikken vil gjøre det mulig for forskeren å nå de fastsatte målene ved å kaste nytt lys over kvinners rolle og ved å gi innsikt i det gamle sinnet og i historiske holdninger til kvinnelig handlefrihet og religiøs makt.


Kvinne med brunt hår i blazer. FotoSynkronisering av fysiologiske rytmer mellom musikere og publikum i livekonserter (SynchInConcert)

Projektleder: Sara D'Amario

Varighet: 01.10.2023 - 31.03.2026

SynchInConcert tar sikte på et banebrytende bidrag til studiet av fysiologiske rytmer, ved å undersøke, for første gang så vidt vi vet, påvirkningen mellom hjerte- og åndedrettsrytmene til musikere og publikum i live-konserter. Resultater kan i betydelig grad bidra til studiet av felles handlinger, ved å identifisere måter fysiologiske rytmer støtter sosiale interaksjoner på.


Kvinne med grønne øyne og langt hår. FotoGresk identitet i Sør-Ukraina, 1774-2021

Ukrainas historie i lys av områdets greske minoritet, mellom lokale og transnasjonale kontekster (UAGREEKS)

Prosjektleder: Svitlana Arabadzhy

Varighet: 01.05.2023–30.04.2025

I prosjektet ser vi på Sør-Ukrainas transnasjonale forbindelser og historie i lys av områdets greske minoritet, i fortid og samtid. UAGREEKS skal bidra til forståelse av den komplekse rollen etniske minoriteter har hatt i å forme både lokale og transnasjonale kontekster, fra 1700-tallet og utover.


Smilende ung mann med briller. PortrettfotoGrunnlag for statsdannelse

Prosjektleder: Johannes Mattes

Varighet: 01.11.22–31.10.24

I dette prosjektet undersøker vi grunnlaget for statsdannelse, popularisering av vitenskap og transnasjonalt samarbeid med særlig henblikk på polarområdene og indre Afrika (1870 - 1925). Fordi de både praktiserte og populariserte vitenskap, fikk de geografiske selskapene en fundamental påvirkning på utforskingen og publikums oppfatning av tidligere utilgjengelige områder som Arktis, Antarktis og indre Afrika.


Brakklegging og fornyelse av jord i europeisk landbruk

Prosjektleder: Anna-Katharina Laboissiere

Varighet: 01.10.2022–30.09.2024

Brakklegging er en utbredt praksis for fornyelse av jord, og et verktøy i bærekraftspolitikk. I dette prosjektet undersøker vi hvordan praksis for brakklegging har endret og utviklet seg, og studerer på den måten det politiske i å forvalte uproduktiv jord i dvale. I prosjektet bruker vi en tverrfaglig tilnærming basert på filosofi og den antropologiske forskningsmetoden etnografi med flere arter. 


Smilende ung kvinne med svart hår og rød leppestift. PortrettfotoDigital folklore som kritisk og deltakende kulturarv

Prosjektleder: Tina Paphitis

Varighet: 01.09.21–30.09.24

DIGIFOLK ser på digitale folklore i sosiale medier for å utforske komplekse digitale reproduksjoner og reforhandlinger av folklore blant de ulike gruppene vi finner i Norge i dag. Prosjektet utfordrer kultur-normative forestillinger om folkekulturen i Norge for å undersøke hvordan digital folklore gjenspeiler forskjellig sosial og kulturell tilhørighet og en form for «mikroaktivisme».


Livet med gribber i den sjette utryddelsen

Prosjektleder: Sara Asu Schroer

Varighet: 1.8.2020–31.7.2024

LiVE er en etnografisk studie av fuglebevaring i europeiske landskap i endring. Prosjektet undersøker hvordan den globale og stadig raskere artsutryddelsen og tilhørende viltforvaltning utbrer seg innenfor bestemte historiske og kulturelle sammenhenger. Denne komparative studien tar utgangspunkt i artsbevaring av gribber og gjennomføres i en tid med en rask nedgang i antall gribber på verdensbasis.


Sovjetiske ellipser

Prosjektleder: Vera Faber

Varighet: 01.11.2021–31.10.2023

«Sovjetiske ellipser» (SOVEL) tar for seg skapelse og representasjon av ellipser, i denne betydning bevisste utelatelser, i sovjetisk fotografi, litteratur og hverdagsliv. Prosjektet legger til grunn at den betydelige opphopingen av unnlatelsespraksiser under sovjettiden 1917–1991 ikke skjedde ved et uhell. Snarere fungerte de som strategi for å undergrave den sensuren, politiske undertrykkelsen og ytringsbegrensningene som hadde dominert det sovjetiske samfunnet over så lang tid.


Smilende middelaldende mann med blå skjorte. Portrettfoto.Nasjonale og etniske forskjeller i foreldres mediering av barns internettbruk

Prosjektleder: Seffetullah Kuldas

Varighet: 27.09.2021–26.09.2023

Hvor bevisste er foreldre - som identifiserer seg med en etnisk minoritet, majoritet eller med innvandreridentitet - på deres barns erfaringer med risikoer på nett? Prosjektet tar sikte på å utvikle et nytt teoretisk rammeverk, en ny konseptuell modell, og nye måleskalaer for foreldres mediering av barns internettbruk blant innvandrere og etniske minoriteter i Europa.


Ung kvinne med hijab. Portrettfoto.Globalisering, feminisme og islamske kvinneorganisasjoner

Prosjektleder: Laila Makboul

Varighet: 01.09.2020–31.08.2023

Transnasjonale islamske kvinneorganisasjoner har en utpreget motstand mot det de oppfatter som feminisme og vestliggjøring av den muslimske verden. Dette prosjektet utforsker kvinneorganisasjonenes uttalte anti-feminisme og hvordan den er påvirket av en post-kolonial kontekst, preget av sosiale, politiske, økonomiske og religiøse realiteter. 


Middelaldrende tankefull mann med briller. PortrettfotoKatalog over middelengelsk prosa: Cotton-samlingen

Prosjektleder: Alpo Honkapohja

Varighet: 01.09.21–31.08.23

Middelalderhåndskrifter utgjør en vesentlig del av vår felles kulturarv, og tilgangen vi har til disse er avhengig av hvilke søkeredskaper vi har tilgjengelige. Målet for dette prosjektet er å utarbeide en katalog over en enestående samling middelalderhåndskrifter og utvikle et søkeredskap for middelengelske prosatekster.


Flerspråklige landskap i den skandinaviske middelalderen

Prosjektleder: Alessandro Palumbo

Varighet: 2020–2023

Når den latinske skriftkulturen vokste frem i Skandinavia, møtte den en gammel lokal tradisjon med å skriftfeste tekst på folkespråket med runer. Målet med prosjektet er å analysere møtet mellom runeskriftkulturen og den latinske skriftkulturen gjennom forekomster av språk- og skriftblanding og undersøke hvilken betydning dette møtet har hatt for utviklingen av litterasitet i Skandinavia mellom 1000- og 1500-tallet.


Produksjon i tekstilfabrikker

Prosjektleder: Audrey Millet

Det overordnede prosjektmålet er å demonstrere hvordan teknologi gir næring til den kvinnelige arbeidsstyrkens elendige arbeidsforhold og til svekkelsen av industriprodukter. Dette er en utvikling som blir styrket av nyliberalismens fremvekst. Prosjektet analyserer verkstedsteknikker og sammenligner to store produksjonssentre.


Ung mann med sterkt blikk. Portrettfoto neoMONSTERS: De «andre» i indisk science fiction

Prosjektleder: Sami Ahmad Khan

Hvilke forskjellige konstruksjoner av annerledeshet og monstrøsitet finnes i indisk samtids-science fiction? I dette prosjektet analyserer vi forestillinger om morgendagen, for eksempel fremtidige kriger og religiøse dystopier.

Vi studerer også forvrengninger av nåtiden, som for eksempel zombie-apokalypser og robotopprør, for å finne ut hvordan forestillinger om monstre påvirker sosiopolitiske komplikasjoner og erfarte realiteter.


Ung mann med skjegg og mørkt hår. PortrettfotoDematerialisert mote og fransk couture

Prosjektleder: Vincent Dubé-Senécal 

I dette prosjektet undersøker vi hvilken innflytelse franske kvinners klesmote hadde på Frankrikes internasjonale forbindelser. Fokus er på samspill med EEC, og på den innflytelsen fransk mote hadde på det amerikanske markedet på 1960- og 1970-tallet.

Avsluttede prosjekter

Nytenking om Jomfru Maria i det tidlig moderne Italia

Prosjektleder: Eleonora Carinci

Varighet: 01.09.2021–31.08.2023

Hvilken kulturell betydning fikk litterære representasjoner av Jomfru Maria for dannelsen av kvinners identitet? Prosjektet tar sikte på å få en systematisk oversikt over litterære verk om Maria, skrevet av italienske kvinner og menn i perioden 1450 til 1650. Korpuset vil bli inkludert i en søkbar bibliografisk database. 


Skillet mellom etikk og politisk filosofi

Prosjektleder: Toshiro Osawa

Varighet: 01.09.2021–31.08.2023

Etikk og politisk filosofi er grunnleggende både for individers handlinger og for sosial samhandling, men filosofi i den kantianske tradisjonen har forsterket skillet mellom disse to områdene. Målet med prosjektet er å oppklare uklarheten i etikkens rasjonelle fundament, og vise hvordan den kan gjenopprette sin tilknytning til politisk filosofi.


Oversettelser av Petrarcas «Fragmenta»

Prosjektleder: Riccardo Raimondo

Varighet: 17.10.2019–16.10.2022

Hvordan har tidligmoderne oversettelser av Petrarcas «Fragmenta» påvirket fransk og engelsk litteratur i senere tidsperioder? Jeg antar at de ønsker litt mer tekst enn dette, men kanskje det begynner å bli langt nok nå til at publikum forstår hva prosjektet handler om.


Gesters betydninger: Typologi og grensesnittbegrensninger

Prosjektleder: Mariia Espiova

Varighet: 01.09.2020–31.08.2022

Prosjektet undersøker om det finnes universelle trekk ved hvordan betydning bygges opp, uavhengig av kanalen betydningen formidles gjennom. Kanalene er muntlig språk eller gester av ulike slag, og prosjektet ser på om det finnes begrensninger for hva slags betydning som kan utrykkes gjennom dem.


MigraLing: Mellom migrasjon og lingvistikk

Prosjektleder: Raf von Rooy

Varighet: 01.04.21–31.03.23

Hvordan bidro greske migranter i renessansens Italia til å utvikle grammatikk som en flerspråklig disiplin? Prosjektet «Mellom migrasjon og lingvistikk: grekere i Vest-Europa og fremveksten av kontrastiv grammatikk i renessansen, ca. 1390–1600» studerer innvirkningen migranter hadde på hvordan grammatikk gikk fra å være et enspråklig latinosentrisk spesialisert kunnskapsdomene til en flerspråklig disiplin.


Ubestemt pronomen i norsk, svensk og tysk språk

Prosjektleder: Sarah Magdalena Zobel

Sarah Zobel kobler sammen to åpne forskningsspørsmål om den grammatiske oppførselen til upersonlige pronomen: Finnes det en upersonlig kjernebetydning? Og kan upersonlig betydning avledes fra en kompleks, underliggende morfosyntaktisk struktur?

Publisert 14. aug. 2023 09:47 - Sist endret 20. des. 2023 14:03