English version of this page

Institutt for medier og kommunikasjon

Opplæringsdelen i ph.d.-programmet ved Humanistisk fakultet tilsvarer 30 studiepoeng (tilsvarende et semesters arbeid). Opplæringsdelen settes sammen av obligatoriske aktiviteter og valgfrie kurs/seminarer og består av noen felleskurs gitt av fakultetet og noen fordypningskurs tilbudt av instituttene. Det er også mulig å innpasse eksterne kurs, etter avtale med instituttets ph.d.-leder.

Regelverk og læringsutbytte

Se på fakultetets nettsider for mer informasjon om regelverket for ph.d.-programmet på HF og læringsutbyttet ved fullført doktorgrad.

Oppbygningen av opplæringsdelen

Gjeldende fra 1.1.2023. Kandidater tatt opp til programmet før 1.1.2023 kan velge å forholde seg til den gamle oppbygningen

  Fakultet

Institutt og eksternt

Forskningsetikk 1 Min. 1
Vitenskapsteori 1 Min. 2
Formidling 2  
Internasjonale konferanser   4
Tekstutvikling   4-6
Metode   Min. 4
Andre kurs/aktiviteter   Max. 11
Antall studiepoeng 4 26

Tall referer til antall ECTS. Grunnlaget for utregning av studiepoeng, der det ikke allerede er angitt, er at 1 ECTS  tilsvarer 25-30 timers arbeid.

Opplæringsdelen må være fullført før innlevering av avhandlingen og hovedtyngden av aktivitet bør legges til de to første årene. Planlegging og gjennomføring av opplæringsdelen bør avtales med veilederen i begynnelsen av din stipendiatperiode.

De 30 ECTS som utgjør opplæringsdelen av doktorgradsprogrammet gir ikke et fullstendig mål på din samlede erfaring og kompetanse. Aktiviteter som kommer i tillegg, både obligatoriske og frivillige, kan ha positiv betydning for doktorgradsprosjektet og din videre yrkeskarriere.

Kategoribeskrivelser

Forskningsetikk

Alle kandidater ved HF skal sikres opplæring i forskningsetikk. Dette inkluderer sentrale etiske prinsipper for forskning, samt kjennskap til relevant lovverk og institusjoner. Deler av opplæringen skal ta utgangspunkt i fagnære etiske problemstillinger og dilemmaer. Introduksjonskurs i forskningsetikk arrangeres av fakultetet og går hvert semester i ph.d.-uka. 

Vitenskapsteori

Gjennom opplæringen kandidatene får i vitenskapsteori i form av felleskurset og fordypningskursene skal de lære om sentrale kunnskapsteoretiske spørsmål og utfordres til å formulere eget epistemologisk utgangspunkt. Introduksjonskurs i vitenskapsteori arrangeres av fakultetet og går hvert semester i ph.d.-uka. 

Formidling

Alle kandidater skal ha opplæring i formidling som skal gi realistisk trening i forskningsformidling og inneholde refleksjon rundt akademisk ytringsfrihet. Formidlingskurs arrangeres jevnlig av fakultetet. 

Konferanse

Alle kandidater skal delta på internasjonal konferanse. Med internasjonal konferanse menes at deltakerne representerer institusjoner fra flere land. Se under for detaljer rundt poenggivning for konferansedeltagelse. 

Tekstutvikling

Gjennom opplæring i tekstutvikling skal alle kandidater få trening i tekstpresentasjon og -kritikk gjennom å presentere egen tekst og kommentere andres tekster.

Det er obligatorisk for kandidater ved IMK å gjennomgå et oppstartsseminar og et sluttseminar som faller under denne kategorien.

Metode

Med metode menes en planlagt framgangsmåte for kunnskapsdannelse. Alle kandidater skal ha opplæring som utvider deres metodiske erfaringer og ferdigheter og gir en kritisk tilnærming til hva ulike metoder kan gi av kunnskap.

Andre kurs/aktiviteter

Utover de obligatoriske aktivitetene, kan kandidatene selv sette sammen siste del av opplæringsdelen, forutsatt godkjenning fra instituttets ph.d.-leder.

Videre beskrivelse av kategoriene for IMK

Internasjonale konferanser

Du skal ha fire poeng for å delta i internasjonale konferanser (1 - 4 dager) innenfor relevant fagområde og felt. Det gis ikke poeng for en ordinær konferansedeltagelse uten presentasjon.

NB! Vennligst merk at deltagelse i nasjonale konferanser ikke gir uttelling i denne kategorien. Hvis du presenterer på Medieforskerkonferansen, kan du søke om godkjenning av 2 poeng i kategorien "Tekstutviklingsseminarer".  

Instituttet utviser en del skjønn ved vurdering av konferansepresentasjoner, og kandidatene oppfordres til å melde konferansedeltagelse til forhåndsgodkjenning i god tid. Uttellingskriteriene er i hovedsak som følger:  

  • Paperet bør være skrevet for den aktuelle konferansen. Presenterer du samme paper to ganger, får du uttelling kun en gang.
  • Presentasjon av poster gir normalt 1 poeng
  • Presentasjon uten noe form for fagfellevurdering gir normalt 1 poeng
  • Presentasjon med fagfellevurdering gir normalt 2 poeng 
  • Det kan gis 1 ekstra poeng hvis paper presenteres i en faglig workshop eller sesjon hvor kandidaten også får tilbakemelding på et paper 

Tekstutviklingsseminar, inkl. obligatoriske

Kandidater ved IMK skal delta på følgende obligatoriske seminarer arrangert av IMK:

I tillegg til at man selv skal ha disse seminarene, er det forventet at man også stiller som kommentator på andre kandidaters oppstartsseminar, noe man vil få 1 studiepoeng for. IMK arrangerer også tekstutviklingsseminar hvert semester hvor stipendiater skal presentere egen tekst og kommentere på andres. 

Kriterier:

  • Kommentator på andres tekst gir 1 poeng. Det er forventet at du kommenterer på andres tekster i hvertfall to ganger.
  • Presentere egen tekst gir 1 poeng. Det er forventet at du presenterer minst to ganger.

Internasjonale og nasjonale flerdagskurs (1-5 dager) for kandidater på ph.d.-nivå.

Både interne UiO kurs på ph.d.-nivå og kurs som holdes i regi av eksterne aktører kan inngå i opplæringsdelen, så lenge de anses som relevante. Derfor må du søke om forhåndsgodkjenning før du melder deg på kurs (se under om godkjenning).

Merk at enkelte ph.d.-kurs oppgir antall poeng i programmet, og IMK godkjenner da disse poengene i sin helhet så lenge kurset anses som relevant for din utdanning.

Dersom poenguttellingen ikke fremgår fra kursbeskrivelsen, bestemmes denne ut fra følgende kriterier: 

  • omfang av kravene til pensumlitteratur som skal leses i forkant/etterkant
  • omfang av kravene til aktiv deltagelse i seminar og hvorvidt det kreves skriving av originalt paper (merk at presentasjon av utdragene fra phd-avhandlingen normalt vil sortere under tekstutviklingsseminarer, og ikke under "Andre kurs/aktiviteter)
  • hvorvidt det er seniorforskere tilstede, og hvorvidt opplegget er en blanding av seminarer og undervisning

Vennligst merk at kursvarighet i seg selv ikke påvirker poenguttellingen. Kandidater kan også ta kurs og emner på masternivå, men disse vil få lavere uttelling i studiepoeng fordi arbeidsinnsatsen anses å være lavere. Som tidligere nevnt tilsvarer 1 ECTS 25-30 timers arbeid. 

    Obligatoriske aktiviteter som ikke gir poeng

    Oppstartssamling

    Alle HFs kandidater skal delta på en felles obligatorisk oppstartsamling som skal gi kjennskap til ph.d.- programmet, fakultetet og universitetet. En hoveddel av samlingen skal ta for seg veiledning. I denne delen av programmet forventes det at kandidatens veileder også deltar.

    Midtveisseminar

    Alle kandidater på ph.d.-programmet ved Det humanistiske fakultet skal gjennomføre en midtveisevaluering. Midtveisevaluering er en obligatorisk del av ph.d.-programmet. Formålet med midtveisevaluering er at kandidatene skal få vurdert hvordan prosjektet ligger an mht. fullføring som planlagt. Les mer på nettsiden om midtveisseminar. 

    Ditt ansvar

    Du har selv ansvar for å holde løpende oversikt over hvilke aktiviteter og kurs du har tatt/gjennomført, hvilke av disse er godkjent, og hvor mye poeng de gir. Du må selv påse at kursene du tar er på ph.d.-nivå. Du har også ansvar for å fremskaffe og oppbevare dokumentasjon som bekrefter deltagelsen og oppnådde studiepoeng.

    Vi anbefaler på det sterkeste at du alltid søker om forhåndsgodkjenning før du melder deg på kurs og seminarer, ellers kan du risikere at aktiviteter du har deltatt på ikke blir godkjent som en del av opplæringsdelen. Det er ph.d.-leder ved IMK som behandler søknader om godkjenning. Søknader om forhåndsgodkjenning sendes inn via Nettskjema: 

    Søk om godkjenning

     

    Vi anbefaler at du fullfører opplæringsdelen i de første to årene, og er ferdig med denne senest et halvt år før innleveringen. Dette sparer deg for unødig stress i innspurten.

    Når du skal levere avhandlingen

    Dokumentasjon på fullført opplæringsdel skal signeres av ph.d.-leder på instituttet. Du laster opp dette dokumentet sammen med avhandlingen din og andre dokumenter når du leverer, les mer om dette på fakultetets nettsider om Innlevering av avhandlingen

    Kurs og seminarer

    Informasjon om fakultetets felleskurs samt instituttenes kurs og seminarer annonseres fortløpende.

    Kurskalenderne gir deg oversikt over alle planlagte kurs og seminarer ved HF

    Nyttig informasjon

    Kontakt

    Publisert 9. mars 2021 08:41 - Sist endret 4. juli 2023 11:15