Fortid og drama: en balansekunst

Om bruk og misbruk av historie i film, teater og tv.

Bildet kan inneholde: ansikt, hår, ansiktshår, briller, skjegg.

Fra venstre mot høyre: Kjetil Bang-Hansen (foto: Riksteatret), Erik Poppe (foto: Paradox), Sara Brinch (foto: Elin Iversen/NTNU) og Robert Marc Friedman (foto: Annica Thomsson/annico.no)

Historiske hendelser er stadig oftere utgangspunkt for film-, tv- og teaterproduksjoner. Vi utsettes i dag for talløse versjoner av fortiden tilpasset det som lar seg formidle på film og scene. Hvilket ansvar følger med formidlingen av historiske begivenheter? Hvilke moralske valg står man overfor som regissør og dramatiker, og hvor går grensen for hva man kan tillate seg i den kunstneriske frihetens navn?

Deltakere:

Erik Poppe: Internasjonalt anerkjent filmregissør med prisvinnende filmer som Utøya 22. juli, Kongens nei, Hawaii Oslo og De Usynlige på merittlistene.

Kjetil Bang-Hansen: Blant Norges mest anerkjente teaterregissører; har vært teatersjef ved Nasjonalteatret, Den Nationale Scene, Oslo Nye Teater og Rogaland teater.

Robert Marc Friedman: Professor i historie ved Universitetet i Oslo og dramatiker; har skrevet og oppført en rekke teaterforestillinger basert på egen historiefaglig forskning i Italia, Norge, Sverige, Tyskland og USA.

Medieviter Sara Brinch leder samtalen.

Arrangementet finner sted i Målstova i Nasjonalbiblioteket. Gratis inngang og dørene åpner 17:30.

Hjertelig velkommen!

Arrangementet på Facebook finner du her.

Arr.: Institutt for arkeologi, konservering og historie, Universitetet i Oslo

Publisert 5. sep. 2019 13:49 - Sist endret 21. nov. 2019 14:29