Schøyensamlingen: Akademias svik og suksesser - og en oppdatering

Seminar med Christopher Prescott, professor i arkeologi ved IAKH, Universitetet i Oslo.

Bildet kan inneholde: briller, panne, ansikt, kinn, briller.

Martin Schøyen har kjøpt og solgt gjenstander fra hele verdenen for betydelige summer. Særlig materiale fra Pakistan, Afghanistan, Irak, Palestina, Egypt, Syria, Iran og andre land har vært i søkelyset. Siden midten av 1990-tallet har forskere og institusjoner samarbeidet og hjulpet Schøyen i arbeidet med materialet. Sentrale spørsmål er knyttet til funnsteder og -omstendigheter, eier- og omsettingshistorikk, forfalskninger og gjenstandsbehandling. Tidligere har Schøyen måtte returnere gjenstander til Pakistan og Afghanistan. I august i år foretok Økokrim et større beslag av gjenstander hjemme hos Schøyen etter Iraks henvendelse til KD. Dette skjer etter de store tilbakeleveringen fra Hobby Lobby og Cornell University.

På dette seminaret vil jeg gi en oppdatering omkring de seneste hendelsene og diskutere det problematiske i en del forskeres og institusjoners (f.eks. NESH) praksis og holdninger.

Publisert 1. okt. 2021 07:23 - Sist endret 1. okt. 2021 07:23