Hvorfor omtales Afghanistan som «the Graveyard of Empires»?

Diskusjonen skal handle om hvorfor den sovjetiske og amerikanske invasjonen av Afghanistan mislyktes, betegnelsen landet har fått som «the Graveyard of Empires» og hvorfor det tilsynelatende er så vanskelig å samle landet.

Bildet kan inneholde: virveldyr, frakk, gest, militær uniform, militær person.

Sovjetunionen og amerikanerne invaderte Afghanistan med ulike motiv, men begge mislyktes. Ikke lenge etter den sovjetiske tilbaketrekningen, falt staten. Er det grunn til å tro at noe lignende vil skje med USA? Er det i det hele tatt passende å bruke begrepet «the Graveyard of Empires»? Til slutt vil vi drøfte hvorfor det er så vanskelig å samle Afghanistan i moderne statsdannelse, både for okkupanter òg afghanere.

Panelet består av Terje Skausfjord som er forfatter og representerer Afghanistankomiteen. Øyvind Østerud er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og Magne Bondkall er rådgiver i Norsk Folkehjelp.

Arrangementet arrangeres av masterstudenter ved IAKH og er for alle som er interessert i Afghanistan, men også for de som liker kake og kaffe.

Publisert 3. nov. 2021 13:17 - Sist endret 3. nov. 2021 18:21