Marten Boon er ny forsker på Statoil-prosjektet

Marten har tidligere forsket på økonomisk-politisk historie med særlig vekt på petroleumsnæringen. I de neste tre årene skal han skrive Statoils historie siden 2001.

Marten Boon (Foto: privat)

Marten har en bachelorgrad i historie fra 2004 og en mastergrad i medier- og journalistikk fra Erasmus University Rotterdam. Etter at han var ferdig med mastergraden, arbeidet han som forsker og prosjektleder i et medie- og markedsundersøkelsesselskap i Rotterdam. Etter kort tid meldte savnet etter akademia seg og han vendte tilbake til Erasmus University i 2009, hvor han tok en doktorgrad i 2014 i Business and Economic History.

Pris for beste avhandling

Avhandlingen handlet om overgangen fra kull til olje i de regionale økonomiene i Rhin-området mellom 1945 og 1973. For denne fikk Marten prisen for beste avhandling i 2016 fra European Business History Association. Avhandlingen er også gitt ut som boken "Multinational Business and Transnational Regions" på Routledge i 2018.

Marten forteller om sin forskning på engelsk:

"During my PhD, I developed a special interest for the oil industry, which I further explored in my postdoc at NTNU since 2015 in a research project on global commodity trading companies. Since 2009, I’ve worked on a diverse range of interests related to oil, including energy transitions, the political economy of oil pipelines, the environmental aspects of the oil industry, the history of oil companies, the theory of trading companies and transnational business history methodology.

I started working at IAKH in July 2018 as researcher in the History of Statoil project. Over the next 3 years, I will write a book on Statoil’s history since 2001. I am stationed in Trondheim but will regularly visit Oslo to take part in, and contribute to the department’s social and academic community. I will be on parental leave for most of 2018 to take care of the twin girls we’re expecting in September but I’m looking forward to meeting you all after that."

Av Olaf Christensen
Publisert 22. aug. 2018 12:00 - Sist endret 24. aug. 2018 14:43