Dress as Social Relations – An Interpretation of Bushman dress

Førstelektor ved IAKH, Vibeke Viestad, har publisert boken Dress as Social Relations – An Interpretation of Bushman dress.

bilete av noko som liknar på ei skinnveske

Forsidefoto: Wits University Press

Å kle seg «anstendig» har i flere århundrer vært én av de skillelinjene som i Vesten har blitt trukket opp mellom den «siviliserte» og den «usiviliserte» delen av verden. I boken, Dress as Social Relations - An Interpretation of Bushman dress, tar Viestad et oppgjør med denne myten om den «nakne buskmannen».

Med et tverrfaglig anlagt perspektiv på påkledning, viser Viestad at blant deler av jeger-og sankerbefolkningen som levde i det sørlige Afrika for 150 år siden, var ulike måter å kle kroppen helt avgjørende for å leve i harmoni med andre mennesker, med dyr og andre levende vesener. Hvordan å kle seg var en del av viktige overlevelsesstrategier, og hvis du kledte deg feil risikerte du å miste viltet under jakta, eller å erte på deg regnet så det forsvant.

Boken er gitt ut på Wits University Press

Fra forlagets beskrivelse:

In Dress as Social Relations Vibeke Maria Viestad challenges this myth of the nearly naked Bushman and provides an interdisciplinary study of Bushman dress, as it is represented in the archives and material culture of historical Bushman communities. Maintaining a critical perspective, Viestad provides an interpretation of the significance of dress for historical Bushman people. Dress, she argues, formed an embodied practice of social relations between humans, animals and other powerful beings of the Bushman world; moreover, this complex and meaningful practice was intimately related to subsistence strategies and social identity.

The historical collections under scrutiny present a wide variety of research material representing different aspects of the bodily practice of dress. Whereas the Bleek & Lloyd archive of oral myths and narratives has become renowned for its great research potential, the artefact collections of Dorothea Bleek and Louis Fourie are much less known and have not earlier been published in a richly illustrated and comprehensive way.

Publisert 24. okt. 2018 11:06 - Sist endret 24. okt. 2018 11:06