Historie nå – studentblogg

Bildet viser en åpen sommervidde. På vidda beiter flere reinsdyr under en delvis overskyet himmel. Farger er grønn, brun, blå og hvit.
Publisert 8. juni 2022 10:24

Samene opplever stadig nye konflikter der deres rettigheter til områder som er livsgrunnlaget deres blir truet og krenket. Senest i fjor tapte staten en sak i Høyesterett om vindkraftlisenser på Fosen. Hva er historien bak samenes rettigheter i Norge?

Gammelt, illustrert verdenskart. Kartet er omringet i lyseblått og det er ti hoder illustrert rundt kartet.
Publisert 8. juni 2022 09:21

Hva kan kart fortelle oss om verdensoppfatningen i middelalderen og tidlig nytid, og hvordan kan vi anvende kart som historiske kilder?

Kremfarget grafikk med tre sorthvite portrettbilder. Plakaten inneholder informasjon om tid, sted og tittel på arrangementet. Teksten er skrevet i sort font.
Publisert 7. juni 2022 13:19

En gruppe historiestudenter ved Univesitetet i Oslo arrangerte i april en panelsamtale om forskningsetikk, forvalting og formidling av urfolkslevninger og annet kulturarvmateriale. Til samtalen kom to arkeologer fra Kulturhistorisk Museum i Oslo, samt leder av Skjellettutvalget.

Bildet er i sort hvitt og viser en gruppe hvite menn som er samlet rundt en oppslagstavle. De har ryggen mot kamera. Tavlen viser antisemittisk oppslagstavle.
Publisert 7. juni 2022 12:01

Hvilke prosesser ligger bak fremmedfiendtlighet, særlig i norsk antisemittisme, både før og nå? Hvordan blir konspirasjonstanker formidlet gjennom propaganda, og hvor står den historiske antisemittismen i Norge i forhold til nåtidig islamofobi? Tre paneldeltakere tar for seg de historiske røttene til disse spørsmålene.

About-image

Historie nå

Historie nå er historiestudentene ved UiOs blogg og podkastserie. Her får du nyskapende historieformidling fra fremtidens forskere. Har du spørsmål eller tilbakemeldinger? Ta kontakt på: henvendelser@iakh.uio.no