Podcast 5: Dreyfus-saken: Antisemittisme & media

Sensitiv informasjon om Frankrikes militære ble i 1894 oppdaget hos erkefienden Tyskland. Den jødiske kapteinen Alfred Dreyfus ble uskyldig dømt for spionasje og høyforræderi. Det skulle ta en splittet nasjon, mediestorm, politisk spill og nesten et tiår før Dreyfus ble frifunnet og benådet.

Bildet kan inneholde: plakat, albumomslag, film.

I denne podcasten tar vi for oss ulike perspektiver på rettsprosessen mot den franske offiseren, som kan belyse hvilke ringvirkninger saken fikk for fransk politikk og Frankrike som nasjon. Medias dekning av saken var avgjørende for det enorme folkelige engasjementet. Hverken politikere, intellektuelle, eller franskmenn i noen samfunnsgrupper kunne unngå å ta stilling til spørsmålet om Dreyfus skyld eller uskyld. Gjennom reportasjer og forsvarsartikler kom både forsvarere av offiseren og de som nørte opp under det underliggende jødehatet saken var preget av til orde. Vi diskuterer hvilken betydning mediedekningen hadde for frifinnelsen av Dreyfus og hvordan antisemittisme, som politisk ideologi i Europa, kom til syne gjennom saken.

Musikken er produsert av gruppen.

Publisert 16. des. 2019 10:54 - Sist endret 16. des. 2019 10:54
About-image

Historie nå

Historie nå er historiestudentene ved UiOs blogg og podkastserie. Her får du nyskapende historieformidling fra fremtidens forskere. Har du spørsmål eller tilbakemeldinger? Ta kontakt på: henvendelser@iakh.uio.no