Podcast 2: Toleranse og forfølgelse

Samspillet mellom kristne, muslimer og jøder på den iberiske halvøy – fra maurenes ankomst i 711 til Granadas fall i 1492 – er tema for denne podkastepisoden.

Bildet kan inneholde: arch, hellige steder, arkitektur, bysantinsk arkitektur, middelaldersk arkitektur.

Moskeen og katedralen i Cordoba. Foto: Wikimedia Commons

Da maurene i 711 krysset Gibraltarstredet over til dagens Spania, skulle det bli starten på et århundrelangt samspill mellom kristne, muslimer og jøder. Hvordan kunne de tre store religionene leve sammen på den iberiske halvøy – i krig og fred, under toleranse og forfølgelse, men side om side – over nesten 800 år? I denne podkasten ser Egil og Michael nærmere på forholdet mellom jøder og kristne under vestgoterne, den religiøse toleransen under maurisk styre, begrepene reconquista og conquista, og kalifatets gradvise fall. Perioden diskuteres videre med hensyn til begreper som kontinuitet og brudd, og perspektivets spesielle betydning i historiefaget blir også trukket fram.

Musikkstykket heter "I Am the Megachurch", skrevet av Håvard Tremyr og fremført av Duke Street Kings. Lyd og klipp er ved Ketil Storheim.

Publisert 16. des. 2019 10:57 - Sist endret 16. des. 2019 10:57
About-image

Historie nå

Historie nå er historiestudentene ved UiOs blogg og podkastserie. Her får du nyskapende historieformidling fra fremtidens forskere. Har du spørsmål eller tilbakemeldinger? Ta kontakt på: henvendelser@iakh.uio.no