Structural imbalances? Promoting gender equality in history and philosophy

The purpose of this workshop is to contribute to promoting gender equality in history and philosophy at UiO. We ask why there are so few women in these subjects (both among students and faculty), and what strategies might be used to improve the situation. History and philosophy will be treated in common, since the two subjects are unusual at HF in their lack of balance. All are welcome.

Bildet kan inneholde: Scale, Ikke, Balansere.

9:00-9:15 Coffee and Introduction

• Kim Christian Priemel & Reidar Maliks

9:15-9:45 Keynote: Nicola Miller (University College London)

• “Promoting Gender Equality in History: Experiences from the UK”

10:00 – 11:00 Roundtable 1: Why so few women students?

• Philosophy: Emily Nerland, Tove Pettersen
  • History: Nora Birkeland, Maria Halle

11:10 – 12:10 Roundtable 2: Why so few women faculty?

• Philosophy: Siri Granum Carson (NTNU), Øystein Linnebo
  • History: Sunniva Engh, Eirinn Larsen

12:20 – 13:00: Roundtable 3: What is to be done?

• Philosophy: Dragana Bozin, Ingvild Torsen
  • History: Sunniva Engh, Nicola Miller

13:00 – 13:45: Lunch

Keynote: Professor Nicola Miller, University College London. Professor Miller was the convener for the gender working group of the Royal Historical Society, which produced the report Promoting Gender Equality in UK History: A Second Report and Recommendations for Good Practice (2018)

Norsk:
Workshopens formål er å bidra til å fremme likestilling innen historie og filosofi ved UiO. Vi spør hvorfor det er så få kvinner innen disse fagene (både blant studenter og ansatte), og hvilke strategier som kan brukes for å bedre situasjonen. Historie og filosofi tas opp i fellsskap siden de to fagene utmerker seg på HF med en særlig skjev kjønnsfordeling.

Keynote: Professor Nicola Miller, University College London. Professor Miller ledet arbeidsgruppen for likestilling ved Royal Historical Society som lagde rapporten Promoting Gender Equality in UK History: A Second Report and Recommendations for Good Practice (2018)

Alle er velkomne!

Støttet av HFs likestillings- og mangfoldsmidler for 2019