Når kroppen hviler, er hjernen våken: Drømmer i antikken

Anastasia Maravela og Eirik Welo forklarer hva antikke drømmer kan fortelle oss om det antikke samfunnet.

Relieff av mann som leger pasient og pasient på kvinnes fang.

Drømmer i antikken var knyttet til sykdom og helse. Her leger kong Amphiaraos en pasient. Relieffet er datert 400-350 år f.kr. og finnes i nasjonalmuseet for arkitektur i Aten. Foto: Wikimedia Commons.

Visste du at mennesker i antikken var like opptatte av drømmene sine som vi er i dag? At antikke leger tolket pasientenes drømmer som tegn på sykdom eller god helse? At greske filosofer som Platon og Aristoteles hadde sine egne teorier om hvordan drømmer oppstår?

Hvorfor trodde noen at det var et godt tegn å se solen og månen på sin rette plass i drømme? Hva anbefalte en antikk lege deg å gjøre hvis du så døde mennesker i hvite klær i drømmen din?

Under Forskningsdagene vil Anastasia Maravela og Eirik Welo, som begge forsker på og underviser i tekster fra den greske antikken, forklare hvilke kilder vi har til antikke drømmer, hva slags drømmer vi kan lese om i kildene, og hva drømmene kan fortelle oss om det antikke samfunnet.

Av smittevernhensyn (covid-19) er arrangør ansvarlig for å holde oversikt over hvem som er til stede på arrangement for å kunne bistå kommunen i evt. smittesporing, og har derfor gratisbilletter for registrering.

Gratisbilletter til arrangementet slippes 13.09 kl. 09:00 og reserveres via denne lenken.

Inviter venner og følg med på Facebook!

Publisert 24. aug. 2020 13:20 - Sist endret 4. sep. 2020 09:53