Disputas: Herodots frigjøring fra skjebnen

Cand.philol. Carlos Hernandez Garcés ved Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk vil forsvare sin avhandling for graden philosophiae doctor (ph.d.): Καιρός, αἰτία and the experience of time in Herodotus’ Histories Narrative and the emergence of historical discourse

Carlos Hernández Garcés

I Herodots Historie, det eldste historiske verk som er bevart, var fortiden ikke et spørsmål om kronologi. Avhandlingen viser at Herodots hovedformål var å avdekke grunnene til at den politiske situasjonen i hans egen tid var blitt som den var. Herodots tilnærming gikk bort fra den rådende forestillingen om at skjebnen var (ene)herre over menneskeliv. Således beveget historieskrivningen seg inn i en uutforsket verden av abstrakte årsakssammenhenger og menneskelig ansvarlighet.

Carlos Hernández Garcés argumenterer imidlertid for at Herodots Historie på ingen måte begrenset seg til å redegjøre for forgangne hendelser, men fremmet en aktiv dialog mellom tekst og publikum. På Herodots tid var teatret og de demokratiske domstolene i deres blomstringstid. Ved å innlemme gjenkjennelige elementer av språket, talekunsten og prosedyrene fra de to kontekstene, som det greske publikumet hadde et godt øre for, «prøvde Herodot å engasjere folk i refleksjon over deres egne politiske avgjørelser i deres egne omstendigheter, og dermed gjøre fortiden gjeldende for nåtiden», sier Hernández Garcés.

Herodot får det til ved å representere i dramatisk form hvordan fremtiden så ut i øyeblikkene før en avgjørelse skulle tas i opptakten til og i løpet av krigen mellom grekerne og perserne. På denne måten fordelte han ansvaret på godt og vondt mellom dem som hadde tatt avgjørelsene i kritiske øyeblikk. Ved å peke på de aspektene som kunne overføres til sin egen samtid, innbyr Herodot tilhørerne til å lære seg å unngå tilsvarende feil. Da som nå kunne en høyere grad av varsomhet ved politiske uoverensstemmelser forebygge eskalering til full konflikt.

Fredag 7. september 2018 kl. 11:15 i Arne Næss’ auditorium, Georg Morgenstiernes hus, Blindern: "Time, Explanation, and Historical Thinking in Herodotus against the Background of the Greek Literary Tradition"

• Førsteamanuensis Emily Baragwanath, University of North Carolina (førsteopponent)
  • Professor Silvio Bär, University of Oslo (administrator)
  • Førsteamanuensis Eleni-Melina Tamiolaki, University of Crete (andreopponent)