English version of this page

Tidligere arrangementer fra Estetisk seminar

2021

How to Map Nothing: Geographies of Suspension

In this talk, Shannon Mattern (New School for Social Research, New York) will map out the urban infrastructural ecologies of pandemic retreat.

Tid og sted: 4. feb. 2021 18:00–19:00, SIGN UP FOR ZOOM LINK

2020

Erik Steinskog om Afrofuturisme, Estetikk og Teknologi

I denne forelesningen vil Erik Steinskog (Københavns Universitet) diskutere afrofuturisme i musikken og forholdet mellom teknologi, estetikk og historie.

Tid og sted: 11. feb. 2020 15:15–17:00, Aud. 4 Eilert Sundts Hus, Blindern

Lyden av framtiden. Afrofuturisme, estetikk, og teknologi

Afrofuturisme defineres ofte som en spekulativ fiksjon som opptrer i møtet med teknologier, og afrofuturistisk kunst eller estetikk finnes på tvers av kunstformer og sjangere. I dette foredraget vil jeg fokusere på afrikanskamerikansk musikk, og de forestillinger om lyden av framtiden som har preget diskusjonene om afrofuturisme de siste 25 årene. Bruken av keyboards fra Sun Ra via Herbie Hancock og Bernie Worrell, men også Jimi Hendrix’ gitar, er én utvidelse av soniske elementer, en annen linje oppstår i hiphop-produksjon, som blant annet høres hos Ras G og Flying Lotus. Men afrofuturismen forholder seg ikke først og fremst til en lineær historie; dermed er framtidslyden også en kombinatorikk av usamtidige musikalske referanser, der andre historier blir løftet fram, som i Eddie Harris’ elektriske saxofon eller bruken av platespillere i Ralph Ellisons roman Invisible Man (fra 1952). Det er en framtidsmusikk som oppstår som følge av spekulasjoner om tid og historie, og som resultat av måter teknologier preger mulighetene for nye klanger og lyder, men som dermed også reiser spørsmål om den historien musikken samtidig skrives inn i.

Om Erik Steinskog

Erik Steinskog er lektor i musikkvitenskap ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet. De siste årene har afrofuturisme vært hans sentrale forskningsområde. Seneste publikasjoner inkluderer: Afrofuturism and Black Sound Studies: Culture, Technology, and Things to Come (2018). ”Electric Affinities: Jimi Hendrix, Richard Wagner, and the Thingness of Sound” (2019), ”Metropolis 2.0: Janelle Monáe’s recycling of Fritz Lang” (2019), ”On the Other Side of Time: Afrofuturism and the Sounds of the Future” (2019),

Forelesningen er åpen for alle interesserte!


Smakens politikk: boklansering og samtale med Knut Stene-Johansen

Litteratur på Blå, i samarbeid med Estetisk seminar inviterer til samtale om Knut Stene-Johansens nye bok, «Smakens politikk».

Tid og sted: 4. feb. 2020 19:00–21:30, Blå

«Smakens politikk» er en utforskning av spenningen mellom på den ene siden begrepet smak som et fysisk, individuelt fenomen, hvor smak/avsmak har viktige fysiske funksjoner, og på den andre siden smaken som et kollektivt og kulturelt begrep med historiske forutsetninger.

En encyklopedisk gjennomgang

Forfatteren Knut Stene-Johansen er ikke primært ute etter å finne ut hva smak er, enda mindre å fastslå hva som er god og dårlig smak, men å la de ulike områdene hvor ordet dukker opp belyse og berike hverandre. Smakens politikk er ikke en disseksjon av smaksbegrepet eller et forsøk på å definere det, men en kartlegging av problemområder, en encyklopedisk gjennomgang, en diskusjon av prinsipielle spørsmål og en lek med ulike aspekter av begrepet som et sentralt anliggende i vår sivilisasjon og kultur.

Forfatteren inviterer oss i sin nye bok til en reise i smaksbegrepets betydningsfærer, i det filosofiske, fysiologiske, politiske, psykologiske, billedmessige og poetiske, som ulike arenaer hvor forhandlinger om smak utspiller seg.

I panelet sitter professor i allmenn litteraturvitenskap Knut Stene-Johansen, forfatter og kunstner Vibeke Tandberg og professor i allmenn litteraturvitenskap Christian Refsum. Samtalen ledes av Ola Mile Bruland fra redaksjonen. Innledning ved redaktør Kristian Wiese.


2016

Knut Ove Eliassen om Michel Foucault og sannhetens historie

I denne forelesningen presenterer Knut Ove Eliassen et tema fra sin nye bok, Foucaults Begreper (2016), og tar opp spørsmålet om hva det vil si "å ville si sannheten".

Tid og sted: 31. mars 2016 16:15–18:00, Aud. 5, Eilert Sundts Hus, Blindern

Michel Foucault brukte gjerne formelen "sannhetens historie" når han ble bedt om å oppsummere sitt overordnede prosjekt. Rent bortsett fra at det vitner om hans forkjærlighet for paradoksale formuleringer og aporier, viser uttrykket også til Foucaults forskning på sannhetsprosedyrenes historie og hans historiske selvrefleksivitet. Forelesningen vil i første rekke diskutere noen av de protokollene for sannhetsproduksjon Foucault tar for seg - bl. a. hans lesninger av Illiaden, Ødipus Rex og Artidemorus' drømmedagbøker -  for så ta opp spørsmålet om "å ville si sannheten", et tema han i sine siste leveår ofte presenterte under etiketten parrhesia.

Om Knut Ove Eliassen

Knut Ove Eliassen er professor i litteraturvitenskap ved NTNU. Han har skrevet om opplysningentidens litteratur og filosofi, det tyvende århundrets franske filosofi, mediearkeologi, m.m.  Siste bøker: Foucaults begreper (2016), Staten; fra utopi til bureaukrati. Europæisk litteratur 1500-1800 (2015; red. med Helge Jordheim og Tue A. Nexø) og Kvalitetsforståelser (2016; red. med Øyvind Prytz). 


2014

Kritikk før 1814: 1700-tallets politiske og litterære offentlighet

Boklansering av den mest omfattende publikasjonen om kritikk i opplysningstiden som foreligger i Norge. Åpent for alle.

Tid og sted: 6. juni 2014 15:00, Auditorium 4, Eilerts Sundts Hus, Blindern

I 34 bidrag skrevet av 26 forfattere tematiseres ikke bare litteraturkritikk i snever forstand, men også de juridiske, filosofiske og idéhistoriske rammene for den gradvise fremveksten av en litterær og politisk offentlighet i det 18. århundre.

Antologien har en rekke bidragsytere fra HF:

  • Harald Bache-Wiig
  • Liv Bliksrud
  • Håkon Evju
  • Jan-Erik Ebbestad Hansen
  • Anne Helnes
  • Thor Inge Rørvik
  • Knut Stene-Johansen
  • Odd Arvid Storsveen
  • Tor Ivar Østmoe

Boken er redigert av Eivind Tjønneland, professor i nordisk litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen.


Lanseringsfest: Knut Stene Johansen om Asger Jorn og avdriftens estetikk

I anledning Asger Jorn's 100-års jubileum lanserer Knut Stene Johansen (ILOS) Nødinnganger. Studier i Asger Jorn (Scandinavian Academic Press). Estetisk Seminar inviterer til jubileumsmarkering!

Tid og sted: 28. mars 2014 15:00–17:00, Aud. 4, Eilert Sundts Hus, Blindern

For første gang presenteres et bokverk på norsk om den danske kunstneren Asger Jorn (1914-1973). Jorn var en modernist som aldri angret seg, og med en stor kunstnerisk produksjon innen maleri, grafikk, skulptur, collage og tekstil. Han regnes av enkelte som den mest betydelige nordiske billedkunstner etter Edvard Munch, som han er svært influert av. Selv var han totalt uinteressert i rangordninger innen kunstlivet, og returnerte så godt som alle utmerkelsene han ble tildelt.

Jorns kontaktflate i Europa var betydelig. For mange er hans navn først og fremst forbundet med etableringen av den europeiske kunstnerbevegelsen Cobra, og senere med avantgarde-bevegelsen Den Situasjonistiske Internasjonale. Kreative politiske og kulturelle ideer herfra lever videre i våre dagers protestbevegelser. Og Jorns kunst fortsetter å inspirere.

Jorn hadde et stort nedslagsfelt innenfor mange ulike medier. Han sto bak en lang rekke bokutgivelser, hvor noen er bokhistoriske kunstverk, mens andre har grenseløse vitenskapelige ambisjoner og er fulle av sprelske, visjonære tanker.

Til å feire Jorns 100-årsjubileum og lanseringen av boken om Jorn, har Estetisk seminar satt sammen et panel som etter Stene-Johansens forelesning vil åpne for diskusjon av ulike perspektiver knyttet til Jorns kunst og hans aktualitet idag.

Om Knut Stene-Johansen

Knut Stene-Johansen er professor i fransk litteratur ved ILOS, UiO. Han er forfatter av bl.a.Sykdom som litteratur. 13 utvalgte diagnoser (2011, med Hilde Bondevik), Forføreren. En Kulturhistorie (2011), Illness in Context (2010, med Fredrik Thygstrup, og Libertinske Strategies 1620-1789. Cyrano, Don Juan, Casanova, Valmot, Sade (1996). Stene-Johansen har også oversatt Deleuze og Guattari's Anti-Ødipus. Kapitalisme og schizofreni til norsk (2002).


2010

The Forart Lecture 2010: Creativity and Mediation from Husserl to Whitehead and Back

Pofessor Mark B.N. Hansen, Duke University, Eivind Røssaak og Asbjørn Grønstad. Seminar og paneldebatt.

Tid og sted: 25. sep. 2010 14:00, Museet for samtidskunst, Foredragssalen 2. etg.

Om seminaret

I senere tid har en rekke kritikere og teoretikere behandlet spørsmålet om hvordan vår mangfoldige bruk av sosiale medier og mobile nettverk er i ferd med å endre hvordan vi oppfatter oss selv, vår tilknytning til verden og til de ulike miljøene som omgir oss. Det som kjennetegner disse teoriene er imidlertid at de nye sosiale mediene sees som del av en større teknostruktur som først og fremst handler om informasjon og underholdning.
 
I sine Forart-forelesninger presenterer Mark B. N. Hansen en annen innfallsvinkel til dette temaet. Heller enn å snakke om hvordan informasjon lagres og overføres, fokuserer han på hvordan vi erfarer de nye mediene. Og fra et slikt erfaringsperspektiv kan man se et grunnleggende skille mellom det 20 og det 21 århundres ”nye medier”. Med de nye sosiale mediene blir medieteknologier for første gang virkelig dagligdagse. De er intimt knyttet til hvordan vi tenker, handler og opplever og kan dermed også fungere som utgangspunkt for å både utforske og utvide et erfaringsliv i ferd med å utfolde seg.
 
Mark B.N Hansen vil behandle dette temaet i én forelesning og ett seminar:

  • Recording (for) the Emergent Future, or Data and Experience in 21st Century Media, Fredag 24. september, Aud. 2 Helga Engs Hus, Universitetet i Oslo, kl 18:00
  • Creativity and Mediation from Husserl to Whitehead and Back Presentasjon og paneldebatt med Eivind Røssaak og Asbjørn Grønstad. Lørdag 25. september, Museet for Samtidskunst, Foredragssalen 2.etg. kl. 14:00

Om Mark Hansen

Mark Hansen er en av de mest prominente bidragsyterne til ny tenkning om forholdet mellom kunst, teknologi og filosofi. Han er professor i Cultural Theory og Comparative Media Studies ved Department of Art, Art history and Visual Studies at Duke University, der han også er tilknyttet Program in Information Science + Information Society, Arts of the Moving Image and the Visual Studies Initiative. Hans mest kjente bokutgivelser er Embodying Technesis: Technology Beyond Writing (Michigan 2000), New Philosophy for New Media (MIT 2004), og Bodies in Code (Routledge 2006) og han har publisert en lang rekke essays om kulturteori, medieteori og nyere kunst og litteratur. Han har vært redaktør for The Cambridge Companion to Merleau-Ponty (med Taylor Carman), Critical Terms for Media Studies (Chicago 2010), med W.J.T. Mitchell, og Emergence and Embodiment: New Essays on Second-Order Cybernetics (Duke 2009), med Bruce Clarke. For tiden er Hansen i ferd med å ferdigstille en bok om teknisitet og tidsbevissthet som utforsker forvandlingen av tid og media i forhold til nyere neurobiologi og computerteknologi.


2009

The Cultural History of Forms of Writing; Writing and Theories of Language

Tid og sted: 10. sep. 2009 14:15 - 16:00, U31, Helga Engs Hus

Clarisse Herrenschmidt er tilknyttet Institutt for sosialantroplogi ved Collège de France (Paris)hvor hun er spesialist på språk og religioner i det før-islamske Iran. Hun har nylig utgitt boken Les trois écritures; Langue, nombre, code (Gallimard 2007). Her tar hun opp tre former for skrift knyttet til språk, til regning og mynter, og til koder frem til våre dagers internet. Dette betraktes i sammeheng med myter og med forestillinger eller teorier om språk. I forelesningen vil hun spesielt ta opp hvorledes språk, tegn og skriftlige teknikker utgjør en kulturell og historisk variabel størrelse som samtidig er en kontekst for myter og teorier om språk. Clarisse Herrenschmidt er invitert til Norge gjennom utvekslingsavtalen mellom NFR og Maison de sciences de l'homme.

Publisert 16. feb. 2022 16:17 - Sist endret 19. jan. 2023 10:47