Mathilde Skoie om Catilina og kvinnene

Bildet kan inneholde: maleri, kunst, miniature.

Detail of a miniature of Sempronia, with a book, desk and musical instruments. Anonymous French translation of Giovanni Boccacio's De claris mulieribus (c. 1440). Royal 16 G V from the British Library

26.  November vil Prof. Mathilde Skoie (IFIKK) snakke om "Catillina og kvinnene". Alle er velkomne! En beskrivelse følger:

 

Catilina og kvinnene

 

Ettersom Catilina-affæren er svært godt (om enn ensidig) dokumentert i kildene, er det grenser for hvor mye spillerom det finnes i resepsjonen når det gjelder fremstillingen av karakteren Catilina og hans handlinger. Der det imidlertid finnes et stort spillerom er i fremstillingen av bifigurene – ikke minst kvinnene som vi ellers vet svært lite om. Her legger Sallust og Cicero ut flere spor som resepsjonen kan bygge videre på (bl.a. omtaler av Catilinas ekteskapsforhold In Cat. 1.13; katalogen over medsammensvorne In Cat. 2.7 og om Sempronia og Fulvia, Bellum Catilinae 23-25). På seminaret vil jeg gi eksempler på noen av måtene disse kvinnene er fremstilt på og hvordan de spiller en rolle i resepsjonen. Jeg vil argumentere for at et fokus på fremstillingen av disse kvinnene ikke bare er interessant i seg selv, men kaster et viktig lys også over oppfatningen av Catilina og hans konspirasjon.

Dette er «work in progress» og å anse som en løypemelding fra mitt pågående prosjekt om resepsjonen av Catilina.

Arrangør

Klassisk seminar
Publisert 19. nov. 2019 20:43 - Sist endret 19. nov. 2019 20:43