Foredrag om tsjekkisk musikkhistorie:

Fra Don Giovanni til Terezin

Av Olaf Eggestad

Onsdag 30. mars gir doktorstipendiat ved NMH, Olaf Eggestad, en kort innføring i tsjekkisk musikkhistorie for å gi oss en kulturell forsmak på Praha. Foredraget vil også komme inn på Mozarts "Don Giovanni" av særlig interesse for de av dere som skal på opera. Under presentasjonen vil det bli vist bilder, og det vil bli gitt lytteeksempler og demonstrasjon på klaver. 


Vi møtes i foajeen på NMH presis kl 18.00 siden det kreves spesiell adgang inn til "Det nye audioriet" der foredraget skal holdes. 

Om foredraget:
Tsjekkisk musikkhistorie ligner på flere måter den norske, men med noen usedvanlig kraftfulle unntak. Ett av dem heter Praha. I dette foredraget ser vi på og lytter til lydene fra et kulturområde som har spilt en sentral rolle fra en posisjon i Wiens skjørtekanter. Overfor det enorme, selvbevisste og glamorøse tyngdefelt som Wien på mange måter innebar fra opplysningstiden av og fremover, etablerte Tsjekkia/Bohemia og Praha sitt eget ståsted. Praha ble en Ikaros som prøvde krefter med solen, og som var klok og smart nok til å finne en rute som berget voksvingene fra å smelte. Om nasjonalisme og kosmopolitisme, landskap og urbanitet — og skjønnhet fremfor alt.

Arrangør

Fagutvalget for filosofi
Publisert 19. mars 2011 18:14 - Sist endret 23. sep. 2016 00:27