Kinesisk medieforsker er ny førsteamanuensis II ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk (IKOS)

Dr. Hongtao Li fra Zhejiang-universitetet i Kina skal delta i det internasjonale forskningsprosjektet China Airborne, som undersøker hvordan luftforurensningen i Kina siden 2013 har bidratt til en grønn oppvåkning i den kinesiske befolkningen.

Hongtao Li (Foto: privat)

Forskere innen humanistiske, samfunnsvitenskapelige og naturvitenskapelige fagdisipliner arbeider sammen i prosjektet China Airborne. De tar utgangspunkt i de siste årenes erfaringer med kraftige folkelige reaksjoner på luftforurensning i store deler av Kina og analyserer blant annet hvordan kinesernes frykt for luftforurensning omgjøres til nye visjoner og konkrete krav om handling.

Luftforurensning en daglig bekymring

– Begrepet PM2,5 betyr små, skadelige luftpartikler som er mindre enn 2,5 mikrometer. Dette pleide å være en teknisk term som bare miljøforskere hadde i sitt vokabular. I dag forstår nesten alle kinesiske borgere hva PM2,5 betyr. Årsaken til denne dramatiske endringen er at luftforurensning er blitt en daglig bekymring for det kinesiske folk, sier Dr. Hongtao Li.

I 2017 var luften i Kinas hovedstad Beijing blitt så giftig at mange ikke våget å forlate hjemmene sine.

– Hvordan beveger vitenskap om atmosfæren seg fra å være et tema kun i det akademiske miljøet til å angå det store publikum? Jeg interesser meg for hvordan en slik endring skjer gjennom mediedebatten. Hvem er aktørene, og hvordan konkurrerer de med hverandre for å påvirke debatten? For å kunne svare på disse spørsmålene vil jeg kombinere innholds- og diskursanalyse med historisk analyse og feltmetoder, sier Dr. Li.

UiO:Energi

Midlene til stillingen er bevilget for 3 år av UiO:Energi. Dr. Hongtao Li har sin hovedstilling ved Zhejiang-universitetet i Kina og vil være ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk (IKOS) i tre-fire uker per semester.

– Vi er veldig fornøyde med å få Dr. Hongtao Li til instituttet. Å analysere debatten i kinesiske medier er en viktig del av humanistisk forskningen på bærekraft og miljø i Kina. Vi ønsker å samarbeide med Li om prosjektutvikling og sampublisering innenfor forskningsfeltet til China Airborne, og vil også invitere ham til å bidra inn i fakultetets nye satsing på miljøhumaniora, sier instituttleder ved IKOS, Bjørn Olav Utvik.

Dr. Li var besøksforsker ved IKOS første gang i 2013, og har undervist en rekke norske masterstudenter fra IKOS som har deltatt i programmet Kinastudier ved Zhejiang-universitetet. Han hadde også et opphold ved Center for Advanced Study (CAS) i Oslo fra august 2016 til juni 2017. Han har sin doktorgrad i kommunikasjon fra Universitetet i Hong Kong og har vært en lektor i avdeling for journalistikk og kommunikasjon ved Zhejiang universitet siden desember 2012. Dr. Li har blant annet forsket på kinesisk mediedebatt om luftforurensning, miljøpolitikk og global kommunikasjon. I 2017 utga han bok om Nanjing-massakren.

Av Ellen Evju Jahr/ Elisabeth Brinch Sand
Publisert 2. okt. 2018 16:49 - Sist endret 2. okt. 2018 16:53