Spania og vi. Nordmenn før oss

Ny bok av Knut Aukrust og Dorte Skulstad på Novus forlag med ni fortellinger om nordmenn i Spania fra vikingtiden til i dag.

Spania er i dag reisemål for hundretusener av nordmenn som ferierende, fastboende og langpendlere, men det er ikke av ny dato at nordboere drar til Spania. Sporene etter de norske går langt tilbake, og noen er mer synlige enn andre. Spania lokket som mulighetenes land, og også nordmenn har visst å benytte seg av anledninger som fantes. Gjennom en rundreise i tid og rom blir vi kjent med et utvalg nordmenn i Spania «før oss», deres bakgrunn, virksomheter og skjebner. Hva fikk dem til å reise sørover, og hva drev de med – «der nede»?

Trelast og klippfisk

Boka er bygget opp omkring ni fortellinger som trekker fram personer og hendelser som har vært oversett, glemt eller fortiet i offentligheten. På La Gomera troner fortsatt familien Olsen som konger med makten og æren, men reder Thoresen fra Tjøme var førstemann på øyene. Et av Spanias største trelastselskapet ble grunnlagt og drevet av nordmenn i over 150 år, men knapt noen husker i dag deres virksomhet. Klippfisken fra Vestlandet ga mat til millioner av spanjoler i regi av utvandrere fra Bergen. De slo seg ned i Bilbao og omegn på 1840-tallet. En av dem var hemmelig agent ved forhandlingene om Norges handelsavtale med Spania, uten svensk innblanding, i 1892.

Appelsiner, romantikk og lepra

På forunderlig vis har appelsiner blitt et norsk symbol kombinert med ski, snø og påskefeiring, takket være utvandrende nordmenn i Valencia. Prinsesse Kristinas reiste fra Tønsberg i 1257, for å giftes med prins Felipe, bror av kong Alfonso X av Castilla, dreide seg om religion, politikk og romantikk, til begeistring og ergrelse både i Spania og Norge fram til vår egen tid. Boka handler dessuten om norske konsuler og visekonsuler, om kampen mot lepra, om frivillige nordmenn i den spanske borgerkrigen og til slutt fortellingen om Thor Heyerdahls siste stopp, på Kanariøyene hvor han oppdaget pyramider.

Norge og Spania i dag

De mange som søker til Spania i dag inngår i en lang historie. Å kjenne til denne historien og vite at vi er ledd i en større kontinuitet har en egen verdi. Spanjolene åpnet sitt land for nordmennene som dro dit «før oss». Det var ikke så mye å hente for alle i Norge den gangen, og Spania lokket som mulighetenes land. I våre dager er bildet annerledes, og arbeidsledige sørfra søker en framtid i Norge. Det er vår tur til å åpne dørene for spanjoler i krise. Hvordan tar vi imot dem?

Les mer om boka og hvert enkelt kapittel (pdf)

Publisert 14. nov. 2014 11:41 - Sist endret 22. nov. 2017 12:51