Faglige interesser
Kulturhistorie, historieforståelse, 1700-tallet, tablået, kjønn og identitet i et historisk perspektiv, historiemaleri, allegorier
Bakgrunn
Mastergrad i kulturhistorie ved UiO med oppgaven "Ansikt til ansikt med historien: identitet og representasjon i portretter fra Christiania 1750-1840" (2010).
Phd-prosjekt
Historiske tablåer. En fortellende billedserie i Riddersalen på Christiansborg slott 1778-91
Målet med prosjektet er å få ny kunnskap om endringer i forestillingen om historie på slutten av 1700-tallet ved å undersøke offisielle malerier som forteller historien om den dansk-norske helstaten og dens konger.
Emneord:
Kulturhistorie,
Historieforståelse og minnepolitikk,
Historiemaleri
Publikasjoner
-
Stovner, Ina Louise S. (2021). Historiske tablåer. En fortellende billedserie i Riddersalen på Christiansborg slott 1778-91. Fulltekst i vitenarkiv.
Vis sammendrag
Denne avhandlingen er en analyse av historiefremstillingen i historiemaleriene malt av Nicolai Abildgaard til Riddersalen på Christiansborg slott i 1778-91. Billedserien fortalte om dydene og de gode handlingene til Oldenburgdynastiet fra Christian I til Christian VII. Jeg har undersøkt motivene ved å sammenligne dem med fremstillingen av hendelsene i andre medier i perioden, både innenfor historieskrivingen og minnestøttene i Mindelunden ved Jægerspris slott. Dette har gitt ny innsikt i både hvem som er avbildet sammen med kongene og i bildenes budskap. Innenfor den historiografiske debatten har flere forskere vært opptatt av at det i denne perioden skjedde endringer i den eksemplariske forståelsen av historie. Denne avhandlingen er ment som et bidrag inn i dette forskningsfeltet. Sammen med begrepet om historisk avstand benytter jeg samtidens begrep om tablået for å forstå Riddersalens bilder, og jeg argumenterer for at forskjellen mellom bildene med og uten allegoriske figurer ikke er så stor som antydet i tidligere forskning. Jeg har forsøkt å vise at i alle bildene forbindes antikvariske detaljer med et større moralsk budskap i iscenesatte tablåer. De viser fortettete øyeblikk som kan romme både fortid og fremtid, som tilskuerne skulle oppfatte i et øyekast. Riddersalens bilder kan derfor ikke sies å uttrykke et «nytt historiesyn». De er godt plassert innenfor en overordnet filosofisk-pragmatisk historieforståelse. Tablåets umiddelbare kommunikasjonsmåte er en nøkkel til å forstå hvordan antikvariske detaljer levendegjorde et didaktisk budskap. Som et tablå samler Riddersalens billedverden tiden, alle de geografiske delene av riket og alle lag av befolkningen under kongen. Tiden presenteres som en akkumulativ prosess av gode eksempler og den lukkes inne avslutningsvis, ved at billedserien rammes inn av det første og det siste bildet, som understreker kongens patriarkalske rolle og statiske makt.
-
Stovner, Ina Louise S. (2020). "Constructing a Moment in History".
-
Stovner, Ina Louise S. (2016). "Samfunnspakten billedgjort – opplysningstidens dydige konge".
-
Stovner, Ina Louise S. (2015). "The Queen in Breeches. An exceptional portrait of Queen Carolina Mathilde of Denmark-Norway“.
-
Stovner, Ina Louise S. (2010). Christiania-borgere i portrettets tidsalder. Byminner.
ISSN 0007-7631.
(4), s 28- 47
Se alle arbeider i Cristin
Publisert 9. jan. 2015 08:44
- Sist endret 20. des. 2020 14:17