Tre ville år: Ytringsfrihet i Danmark-Norge 1770-1773

Kongen av Danmark-Norge innførte skrivefrihet i september 1770 som første land i Europa uten noen form for sensur.

Maleri fra 1700-tallet med en dame som holder en dukke og en mann som rir,

Foto: Nasjonalbibliotektet.

I bokverket Grov Konfækt. Tre vilde år med trykkefrihed 1770-73 beskrives ytringskulturens utvikling da kongen av Danmark-Norge i september 1770 som første land i Europa innførte skrivefrihet uten noen form for sensur. Bøkene er et fremragende bidrag til den nordiske retorikk- og bokhistorien. Det dokumenterer hvordan skrivefrihetstida skapte noe av grunnlaget for framveksten av det moderne demokratiet.

Bokverket presenteres av en av forfatterne, professor Ulrik Langen (Københavns universitet). Nasjonalbiblioteket vil vise frem noen av datidens norske trykkefrihetsskrifter fra samlingene og forskningsbibliotekar Øivind Berg vil gi en introduksjon til disse.

Arrangementet strømmes direkte på nb.no.

Arrangementet er åpent og gratis for publikum i Nasjonalbibliotekets lokaler på Solli plass. Det er ikke nødvendig å forhåndsbestille billetter, men du kan sikre deg plass ved å hente ut en gratisbillett i forkant. Billetter er tilgjengelige fra 9. desember 2021 kl. 08:00. Ellers er det først til mølla ved innslipp.

Dersom du har forhåndsbestilt en billett og ikke har anledning til å bruke den, meld fra tilinformasjon@nb.noeller ring 23 27 61 01 slik at noen andre kan få glede av plassen.

Arrangementet er et samarbeid mellom Nasjonalbiblioteket og Universitetet i Oslo.

Publisert 30. nov. 2021 12:08 - Sist endret 30. nov. 2021 12:37