Disputas: Relativsetninger i eldre norsk

Cand. philol. Terje Wagener ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier vil forsvare sin avhandling for graden philosophiae doctor (ph.d.): The history of Norwegian relative clauses.

Terje Wagener

Relativsetninger, på folkemunne som-setninger, finner vi i konstruksjoner av typen vikingen som hadde kjøpt seg en ny plastikkhjelm. Denne konstruksjonen byr på mange overraskelser for den som går litt lenger tilbake i historien. I eldre norsk kunne man si ting som på moderne norsk ville tilsvare:

• kona som mannen var snekker istedenfor kona som hadde en mann som var snekker
  • vikingen som Gunnar elsket ham istedenfor vikingen som Gunnar elsket
  • de det gjør kan ingen tilgi istedenfor de som gjør det kan ingen tilgi

Wageners avhandling er den første i sitt slag som ser på relativsetninger i eldre norsk – både i norrønt og mellomnorsk. Blant spørsmålene som tas opp, er:

• Demonstrativen er nesten obligatorisk i norrøne relativkonstruksjoner. Til å skulle være en demonstrativ oppfører den seg høyst besynderlig: den kan f.eks. brukes også om ting som ikke er til stede i eller kjent fra konteksten. Enkelte har hevdet at den egentlig er et relativpronomen, men Wagener håper å legge denne ballen død en gang for alle: er ikke et relativpronomen.
  • Hvordan og hvorfor utviklet norsk såkalte subjunksjonsløse relativsetninger, altså relativsetninger uten som? I moderne norsk kan som utelates dersom et annet ledd enn subjektet er relativisert (jenta jeg møtte, men jenta som møtte meg). I norrønt er utelatelse av relativsubjunksjonen umulig uansett. Avhandlingen viser hvordan dette endrer seg i mellomnorsk, og at utelatelse av relativsubjunksjonen i begynnelsen ikke hang sammen med syntaktisk funksjon, men med de referensielle egenskapene til korrelatet.

Torsdag 20. februar 2014, kl. 16.15. Auditorium 1, Vilhelm Bjerknes hus, Blindern: "How may historical linguistics contribute to general linguistic theory, and how may linguistic theory inform historical linguistics?"

• Professor Helge Dyvik, Universitetet i Bergen (andreopponent)

• Professor Hanne Gram Simonsen, Universitetet i Oslo (administrator)

• Reader David Willis, Cambridge University (førsteopponent)

Instituttleder Kristian Emil Kristoffersen