Disputas: Å lære å skrive på et nytt språk handler om å bli medlem av en ny språkkultur

Master Ingrid Dommersnes Jølbo ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier vil forsvare sin avhandling for graden philosophiae doctor (ph.d.): Identitet, stemme og aktørskap i andrespråksskriving. En undersøkelse av skriving som meningsskaping blant elever med somalisk bakgrunn i norskfaget i grunnskoleopplæringen for minoritetsspråklig ungdom

Ingri Dommersnes Jølbo

Å lære å skrive på et nytt språk innebærer å bli medlem av en ny språkkultur i tillegg til å lære seg grammatikk og ordforråd. En ny doktoravhandling undersøker språk- og skriveopplæringen til personer som skal lære å skrive på norsk.

I sin studie utforsker Ingri Dommersnes Jølbo hvordan ungdommer fra Somalia skriver i norskfaget. Ungdommene har kort botid i Norge og lite skolegang fra tidligere. I et halvt år deltok Jølbo i norsktimene til en klasse i grunnskoleopplæringen for minoritetsspråklig ungdom. Tekster og intervjuer fra syv elever i denne klassen er utgangspunktet for analysene i studien.

– Min forskning viser hvordan disse ungdommene formidler egne erfaringer, tanker, følelser og kunnskap gjennom skriving. Måten de skaper mening i tekstene på har stor betydning for hvordan de opplever skrivesituasjonen og for hvordan tekstene deres blir forstått.

– Skriving skjer i dialog med omgivelsene. Både den situasjonen elevene er i når de skriver på skolen og de større sosiale og kulturelle rammene, forholdene i Norge, spiller inn. Både tydelige og underforståtte skrivenormer, ideologier i samfunnet og lesernes forventninger er viktige når tekstene utformes. Derfor handler det å skrive på et nytt språk om å bli deltaker i en ny språkkultur og samtidig ha kontroll over egen identitet, sier Jølbo.

Funn fra avhandlingen kan også belyse språk- og skriveopplæringen til andre grupper som skal lære norsk. Dette er spesielt relevant for den økende gruppen asylsøkere og innvandrere som kommer til Norge.

Fredag 5. februar 2016, kl. 10.15 i auditorium 1, Helga Engs hus, Blindern: "Hvordan kan kvalitativ skriveforskning være generaliserbar?"

• Professor Lars Anders Kulbrandstad, Høyskolen i Hedmark (andreopponent)
  • Professor Christina Olin-Scheller, Karlstads universitet (førsteopponent)
  • Professor Ingebjørg Tonne, Universitetet i Oslo (administrator)

Førsteamanuensis Toril Opsahl