English version of this page

Audun Rosslund: Babytalk in Tromsø

Audun er doktorgradsstipendiat ved MultiLing, Universitetet i Oslo. Han har bakgrunn i psykologi og som barnehagepedagog. Auduns forskninginteresser dreier seg om kognitiv utvikling hos små barn, spesielt språktilegnelse, og hvordan input fra miljøet har betydning for språkutvikling i de første leveårene.

Audun vil holde foredraget på engelsk.

Bildet kan inneholde: briller, panne, ansikt, briller, hode.

When interacting with infants and young children, adults fine-tune their speech signal by slowing down, heightening their pitch, expanding their pitch range and exaggerating their vowels. This speech register, known as infant-directed speech (IDS), functions as an ‘acoustic hook’ and is suggested to aid infants in the task of language acquisition. Yet, there seems to be cultural differences, and so far there is limited data on IDS to Norwegian children.

In this talk, I will present preliminary results from a study on IDS with data from parents and their 18-month-old toddlers in Tromsø, Norway. The study sought to examine the acoustic properties of storybook-read IDS, and will assess whether these properties, or the (articulatory) effort that parents make in IDS as compared to adult-directed speech (ADS), are related to toddlers' expressive vocabulary size.

Forskergruppe for Klinisk lingvistikk og språktilegnelse acquisition

Dette eventet er åpent for alle. Lenke til zoom-eventet vil bli sendt ut til vår e-postliste. Hvis du ønsker å delta, kan du melde deg på e-postlista vår her. Du kan også kontakte Helene Killmer eller Ane Theimann for mer informasjon.

Publisert 9. nov. 2021 11:14 - Sist endret 9. nov. 2021 11:14