Sissel Furuseth har fått opprykk til professor

- En professortittel gjør meg ikke til et bedre menneske, men det fine er at den nye statusen gjør det enklere å komme ut med det jeg har på hjertet, sier Sissel Furuseth.

Sissel Furuseth (Foto: ILN)

Hva forsker du på for tiden, Sissel Furuseth?

– Jeg foretrekker å utforske tilsynelatende marginale fenomener som utfordrer meg metodisk og som dermed viser seg å være av stor vitenskapsteoretisk interesse. For øyeblikket arbeider jeg med tre mindre prosjekter som alle trekker veksler på tverrfaglig eller flerfaglig metodikk: en artikkel om nordområdelitteratur i et økokritisk perspektiv, et keynote-foredrag om Grieg-motiver i Tomas Tranströmers lyrikk, samt en artikkel om den globale tidsskriftkulturen rundt forrige sekelskifte, sier Furuseth.

– I det siste arbeidet drar jeg nytte av maskinlesingsmetoder som er utviklet parallelt med at store deler av teksthistorien, både nasjonalt og internasjonalt, er blitt digitalisert. Økt tilgang til digitale tidsskriftarkiver har ført til oppblomstring av såkalte «periodical studies». I dette fagfeltet ligger det mange spennende forskningsoppgaver og venter.

Hva betyr dette opprykket for deg?

– Nå har jeg bestått professortesten to ganger (første gang ved NTNU i 2010) og kjenner at jeg endelig kan slå meg til ro med at jeg er havnet på riktig hylle her i livet. Jeg har merket meg at kolleger, journalister og andre møter meg med en ny form for respekt. Det er naturligvis veldig hyggelig, men også litt urovekkende. En professortittel gjør meg ikke til et bedre menneske, men det fine er at den nye statusen gjør det enklere å komme ut med det jeg har på hjertet. Jeg tror dessuten at både forskeren, foreleseren og forskningslederen i meg nå våger å stole mer på egne instinkter. Det har jo gått bra så langt, avslutter Sissel Furuseth.

Av Olaf Christensen
Publisert 22. aug. 2018 22:27 - Sist endret 23. aug. 2018 12:20