Vi forsker på: Norrøn filologi

Norrønfilologene arbeider med å lese, tolke og formidle tekster norrønt språk. Norrønt er språket som ble brukt i Norge og på Island mellom ca 800 og 1550. Fra Norge og Island har vi bevart en stor tekstskatt skrevet på norrønt språk. Den forteller hvordan samfunnet var organisert, hvordan folk levde, hvordan språket var, og den viser tydelig at vi her oppe i verdens utkant virkelig var en del av Europa.

For å tolke tekstene må vi ha innsikt ikke bare i språket, men også den kulturelle og historiske konteksten disse skriftene ble til i.

Blant de mest kjente verkene i den norrøne kulturskatten, er Heimskringla (Norges kongesagaer), Edda-dikta og lærdomsverket Kongespeilet. Videre har vi lover og brev (diplomer) som er svært viktige kilder til både til historie, språk og kultur.

For at forskere og interesserte skal få innsyn i disse interessante kildene, er det en viktig oppgave for filologene å produsere gode kildeutgaver, fra de mest kildenære, beregnet på spesialister, og til oversettelser for et bredt publikum.

Forskningsprosjekter

Forskergrupper

Norrøn filologi

Publisert 22. nov. 2010 16:40 - Sist endret 13. apr. 2018 14:25