English version of this page

Nye Glossa

Tekstlaboratoriet utvikler for tiden en ny versjon av søkegrensesnittet Glossa.

Nye Glossa skal fortsatt tilby et enkelt og funksjonelt søkegrensesnitt med avansert resultathåndtering for både skriftspråkskorpus, flerspråklige korpus og talespråkskorpus. Men nye Glossa er mye enklere å installere enn den gamle versjonen, og det vil også bli enklere for institusjoner og forskere å lage egne korpus og søke i dem på egen server eller til og med egen laptop.

Den nye versjonen skal også kunne brukes til å søke i flere forskjellige typer korpus. Den kan blant annet søke i korpus som ligger på andre servere enn der Glossa selv er installert ved å benytte seg av infrastrukturen i CLARIN (f.eks. kan Glossa installert på en UiO-server søke i et korpus som ligger på en server i Tyskland).

I tillegg har Glossa fått et mer moderne grensesnitt der utseende lettere kan tilpasses egne ønsker. Søkeboksen finnes i flere utgaver: I tillegg til en utgave som likner på grensesnittet i den gamle Glossa-versjonen, finnes det også et enklere (Google-aktig) grensesnitt og et mer avansert grensesnitt (regulære uttrykk).

Arbeidet med nye Glossa er finansiert av CLARINO, og hele systemet har åpen kildekode som kan lastes ned til fri benyttelse. Systemet er under utvikling, og mye av funksjonaliteten i den gamle versjonen er ennå ikke overført til den nye. Søk på ord, fraser og grammatiske konstruksjoner fungerer for korpusene i demoversjonen.

Nye Glossa ble valgt ut som  "showcase" under Annual CLARIN meeting 2013 i Praha. Se presentasjonen på CLARIN-siden.


Referanse:
Kosek, Michal , Anders Nøklestad, Joel Priestley, Kristin Hagen, and Janne Bondi Johannessen. 2015. In Gintarė Grigonytė, Simon Clematide, Andrius Utka and Martin Volk (eds.): Visualisation in speech corpora: maps and waves in the Glossa system, Proceedings of the Workshop on Innovative Corpus Query and Visualization Tools at NODALIDA 2015, May 11-13, 2015, Vilnius, Lithuania, NEALT Proceedings Series 25, 23–31. Last ned artikkelen.

 

Publisert 4. okt. 2013 17:07 - Sist endret 25. aug. 2022 12:24