SAKLIG!
En podkast om sakprosa og retorikk – garantert fri for usakligheter. Med professor i sakprosa, Johan Tønnesson, og masterstudent i retorikk og språklig kommunikasjon, Signy Grape, som har med seg en gjest eller to.

Episoder
-
5. Om forskningskommunikasjon
Hva er god forskningskommunikasjon? Skjer den fra et elfenbenstårn eller en åpen agora? Er det den engasjerte, populærvitenskapelige fortellingen – eller er det mulig å få det til å krible i magen av et policynotat til et direktorat? Vi snakker om hva som skjer når all forskning skal ha “impact”, om kravet om brukermedvirkning kan gå ut over den kritiske forskningen, om “politisert” forskning og den akademiske (ytrings)friheten.
Gjester er Iris Leikanger og Kristian Bjørkdahl, henholdsvis forsker og stipendiat ved Senter for utvikling og miljø ved UiO.
-
4. Om sakprosa for barn
Barn fortjener gode beskrivelser av virkeligheten! Så hva er den gode sakprosaboka for barn? Det er nemlig mange lettvintheter ute og går. Og vi spør, skal det finnes sakprosabøker om alle emner, selv Holocaust? Hvem skrives bøkene egentlig til? Hva betyr det at noe er “sant” i en sakprosabok for barn? Og hvordan forklare komplisert vitenskap til små, små barn?
Gjester er Kaja Bjølgerud Grimsgaard, universitetslektor og barnebokforsker, og Kristin Torjesen Marti, førsteamanuensis i norskdidaktikk og forfatter av sakprosaboka “Osloboka for barn”, begge ved OsloMet
-
3. Om lesningens krise
Vi leser jo masse, men leser vi feil? Fortrenger noen typer lesing den lesingen vi trenger, både som mennesker og som samfunn? Er lesingen i krise?
Gjest er en av Norges største lesehester; Kari Spjeldnæs – tidligere forlagsredaktør i Aschehoug, nå stipendiat i digitalisering og lesevaner. Òg forfatter av boka Lese. En liten bok om store opplevelser.
Vi snakker også om forskjellen mellom lesing og lytting, om det finnes lesesnobberi og hva som er mest “høyverdig” av å lese skjønnlitteratur og sakprosa
-
2. Om ytringsfrihet!
Ytringsfrihet! Det vi alle er skjønt enige om at vi vil ha, men der likevel debatten går helt bananas!? Sommerens debatt rundt Ytringsfrihetskommisjonen og den såkalte Sløseriombudsmannen fulgte samme vante logikk. Hvorfor gikk det slik? Kan problemet og svaret ligge i kommisjonens mandat? Gjest er Anja Sletteland, førsteamanuensis i samfunnsgeografi ved Oslomet, forfatter og ekspert på kaosdebatter som Israel-Palestina-debatten og Metoo.
-
1. Om selvhjelpslitteratur
Er det innover vi må gå? I en tid der stadig færre leser bøker holder selvhjelpsbøkene stand. Hvorfor er det slik? Og er de veien til lykke, eller til et helvete av selvelskende og narsissistiske individer som gir blaffen i de store problemene på kloden? Gjest er Kristian Bjørkdahl, retoriker, postdok og undervisningsleder på Senter for utvikling og miljø (SUM) ved Universitetet i Oslo, og aller viktigst, ekspert på selvhjelpslitteratur. Han satte seg nemlig fore å lese én selvhjelpsbok i uka i et helt år!