SAKLIG!

En podkast om sakprosa og retorikk – garantert fri for usakligheter. Med professor i sakprosa, Johan Tønnesson, og masterstudent i retorikk og språklig kommunikasjon, Signy Grape, som har med seg en gjest eller to.

Grønn ropert med teksten Saklig! skrevet med store røde bokstaver over roperten. Grønn bakgrunn og rød ramme rundt. Illustrasjon.

Episoder

 • 8. Om tekstanalyse
  21. nov. 2022

  Hvorfor mener noen statsvitere at tekst bare er garnityr? Og hvorfor mener tekstanalytikere at demokratiet bygges av tekster? I denne episoden av SAKLIG! får du både faglig selvransakelse, og “live” tekstanalyse av regjeringens nye klimaplan. Lider klimapolitikken rett og slett av et dokumentkaos?

  Gjester er Øivind Bratberg, førstelektor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, og Charlotte Hidle, universitetslektor i retorikk ved samme sted.

  Se tekstalternativ til episoden

 • 7. Om helsespråk
  30. aug. 2022

  Koronapandemien lærte oss at et godt språk om helse er livsviktig. Men hva skjer i møtet med helsespråkets mektige sjangre når vi som mennesker er på vårt mest sårbare? Og hvordan henger tillit, sosiale forskjeller og helsespråk sammen? Og kan et godt helsespråk også handle om røyk og karameller?

  Gjest er Erlend Hem, lege og professor i atferdsmedisin ved Universitetet i Oslo, mangeårig medisinsk redaktør i Tidsskriftet for Den norske legeforening og brennende opptatt av et godt helsespråk.

  Se t ekstalternativ til episoden .

 • 6. Om rettslingvistikk
  18. aug. 2022

  Det er utenkelig at en ikke-ekspert skulle ha vurdert bevis som DNA eller et fingeravtrykk i en norsk rettssak – vi har rettsmedisinere, rettsodontologer og rettspsykiatere. Men slik er det faktisk ofte med språklige bevis. Så hvor var rettslingvistene da “blomsterspråket” i Jensen-saken skulle vurderes eller da man i Bertheussen-saken ville slå fast om menn "tisser" eller "pisser"?

  Gjest er Guro Nore Fløgstad, førsteamanuensis i lingvistikk og norsk ved Universitetet i Sørøst-Norge, og en av få norske eksperter på rettslingvistikk.

  Se tekstalternativ til episoden.

 • 5. Om forskningskommunikasjon
  18. mai 2022

  Hva er god forskningskommunikasjon? Skjer den fra et elfenbenstårn eller en åpen agora? Er det den engasjerte, populærvitenskapelige fortellingen – eller er det mulig å få det til å krible i magen av et policynotat til et direktorat? Vi snakker om hva som skjer når all forskning skal ha “impact”, om kravet om brukermedvirkning kan gå ut over den kritiske forskningen, om “politisert” forskning og den akademiske (ytrings)friheten.

  Gjester er Iris Leikanger og Kristian Bjørkdahl, henholdsvis forsker og stipendiat ved Senter for utvikling og miljø ved UiO.

  Se tekstalternativ til episoden.

 • 4. Om sakprosa for barn
  7. apr. 2022

  Barn fortjener gode beskrivelser av virkeligheten! Så hva er den gode sakprosaboka for barn? Det er nemlig mange lettvintheter ute og går. Og vi spør, skal det finnes sakprosabøker om alle emner, selv Holocaust? Hvem skrives bøkene egentlig til? Hva betyr det at noe er “sant” i en sakprosabok for barn? Og hvordan forklare komplisert vitenskap til små, små barn?

  Gjester er Kaja Bjølgerud Grimsgaard, universitetslektor og barnebokforsker, og Kristin Torjesen Marti, førsteamanuensis i norskdidaktikk og forfatter av sakprosaboka “Osloboka for barn”, begge ved OsloMet

  Se tekstalternativ til episoden.

 • 3. Om lesningens krise
  27. jan. 2022

  Vi leser jo masse, men leser vi feil? Fortrenger noen typer lesing den lesingen vi trenger, både som mennesker og som samfunn? Er lesingen i krise?

  Gjest er en av Norges største lesehester; Kari Spjeldnæs – tidligere forlagsredaktør i Aschehoug, nå stipendiat i digitalisering og lesevaner. Òg forfatter av boka Lese. En liten bok om store opplevelser.

  Vi snakker også om forskjellen mellom lesing og lytting, om det finnes lesesnobberi og hva som er mest “høyverdig” av å lese skjønnlitteratur og sakprosa

  Se tekstalternativ til episoden.

 • 2. Om ytringsfrihet!
  20. des. 2021

  Ytringsfrihet! Det vi alle er skjønt enige om at vi vil ha, men der likevel debatten går helt bananas!? Sommerens debatt rundt Ytringsfrihetskommisjonen og den såkalte Sløseriombudsmannen fulgte samme vante logikk. Hvorfor gikk det slik? Kan problemet og svaret ligge i kommisjonens mandat? Gjest er Anja Sletteland, førsteamanuensis i samfunnsgeografi ved Oslomet, forfatter og ekspert på kaosdebatter som Israel-Palestina-debatten og Metoo.

  Se tekstalternativ til episoden.

 • 1. Om selvhjelpslitteratur
  6. des. 2021

  Er det innover vi må gå? I en tid der stadig færre leser bøker holder selvhjelpsbøkene stand. Hvorfor er det slik? Og er de veien til lykke, eller til et helvete av selvelskende og narsissistiske individer som gir blaffen i de store problemene på kloden? Gjest er Kristian Bjørkdahl, retoriker, postdok og undervisningsleder på Senter for utvikling og miljø (SUM) ved Universitetet i Oslo, og aller viktigst, ekspert på selvhjelpslitteratur. Han satte seg nemlig fore å lese én selvhjelpsbok i uka i et helt år!

  Se tekstalternativ til episoden.

Mer ...

Abonner på SAKLIG!

Abonner direkte på SAKLIG! fra iTunes Abonner på Spotify

Publisert 6. des. 2021 10:38 - Sist endret 20. des. 2021 11:41