Barns fonologi: System og variasjon hos tre norske og ett samoisk barn
Doktoravhandlingen til Hanne Gram Simonsen følger den fonologiske utviklingen til tre norske barn, kalt Tomas, Nora og Vera, i alderen 2-4 år.
Hanne Gram Simonsens upubliserte doktoravhandling Barns fonologi: System og variasjon hos tre norske og ett samoisk barn (PDF) fra Institutt for lingvistikk og filosofi, Universitetet i Oslo, 1990.
Tomas er fulgt mellom 2;0 og 4;1 år, Nora mellom 2;3 og 3;5 år, og Vera mellom 2;2 og 2;6 år. Materialet er spontantale i lekesituasjoner i dialog med en voksen, og dialekten er østnorsk - Oslomål.
Hovedfokus er på konsonantutviklingen. Konsonantinventarene hos barna er analysert initialt, medialt og finalt, både som selvstendige systemer, og sett i forhold til målordene. Konsonantgrupper er også analysert.
Lydutviklingen til de tre norske barna er sammenlignet med to utviklingstrinn hos et barn fra Vest-Samoa, kalt Tina, fra 2;8.15 til 2;10. Igjen er det konsonantutviklingen som undersøkes. Samoisk er et polynesisk språk med et svært lite foneminventar - bare 13 konsonantfonem mot 23 konsonantfonem i Oslomål - og en enkel fonotaks, uten konsonantgrupper. Formålet med sammenligningen var å identifisere eventuelle universelle trekk i barns fonologiske utvikling.
Undersøkelsen hadde primært et fonologisk formål, og lekematerialet som var utgangspunkt for dialogene var valgt for å prøve å få frem alle fonemene i norsk i så mange omgivelser som mulig. Enkeltord dannet grunnlaget for analysene, og alle ordene i det analyserte materialet er transkribert og listet opp i et eget appendix.
Hele materialet for Tomas og Nora er transkribert og lagt ut i databasen CHILDES.
Tusen takk til Ingrid Nordli for kopiering av avhandlingen.