Disputas: Åndelig omvendelse, politisk omveltning

Master Belinda Molteberg Steen ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk vil forsvare sin avhandling for graden ph.d.: The Rhetoric of Conversion. Henry Walker’s Spirituall Experiences (1653) and John Rogers’s Ohel (1653).

Bildet kan inneholde: eyewear, hår, ansikt, briller, øyenbryn.

Belinda Molteberg Steen

Reformasjon, borgerkrig og henrettelse av Karl I førte verken til teologisk eller politisk enighet i tidligmoderne England. Økende uoverensstemmelser bidro til at radikale sekter fikk florere på midten av 1600-tallet, og alle kunngjorde at de var i besittelse av den ene sannheten

For å hevde seg blant motstanderne brukte de nå pennen som våpen. De slynget likelydende anklager mot hverandre på tvers av den religiøse skalaen; hvilke grupper som tilhørte djevelen var et tolknings- og definisjonsspørsmål. Som i dagens politikk ble polemiske svar utformet ved hjelp av retoriske virkemidler og binære kategorier.

Steen analyserer to samlinger av omvendelsesnarrativ utgitt i det betydningsfulle året 1653: Henry Walkers Spirituall Experiences og John Rogers’ Ohel. Medlemmene i disse separatistiske fellesskapene hevdet ikke bare å være i besittelse av den ene sannheten, men også Den hellige ånd, for å legitimere en radikal omveltning av samfunnet. Retorisk analyse avdekker hvordan prestene som utga samlingene forsøkte å gi beåndet tale et tekstlig uttrykk for å forkynne sine egne tolkninger av Bibelen og av verden. Omvendelsesnarrativet påvises som en performativ tekst: retoriske virkemidler iscenesetter åndelig fornyelse for å spre en politisk og religiøs bevegelse til et lesende publikum.

Historie gir gjenlyd i nåtid: Studien minner oss på at makt inkluderer definisjonsmakt, og at kampen mellom «de gode» og «de onde» aldri blir vunnet i en verden bestående av gråsoner og fariseere.

Tirsdag 3. september 2019 kl. 16.15, Auditorium 3, Eilert Sundts hus. "What did the English novel do to the conversion narrative?"

• Professor Nicholas McDowell, University of Exeter (førsteopponent)
  • Assistant Professor Lieke Stelling, Universiteit Utrecht (andreopponent)
  • Professor Juan Christian Pellicer, University of Oslo (administrator)

Prodekan for forskning Mathilde Skoie