Gjesteforelesning om Jean-Aubert Loranger (1896-1942) og modernismen i Québec

Velkommen til gjesteforelesningen «Le modernisme québécois : Jean-Aubert Loranger (1896-1942)» med litteraturprofessor Luc Bonenfant fra Université du Québec à Montréal (UQAM).

Bokomslaget for les atmospheres
Omslaget til Les Atmosphères av Jean-Aubert Loranger Bilde: Wikimedia Commons (CC0 1.0

Jean-Aubert Loranger (1896-1942) var en av Québecs første modernistiske poeter.

Han var rett etter første verdenskrig en del av det kunstneriske miljøet rundt tidsskriftet Nigog, før han i 1920 ble medlem av l’École littéraire de Montréal. Samme år debuterte han med prosadiktsamlingen Les Atmosphères, som er inspirert både av europeisk modernisme og av bygde- og byliv i Québec. Det er særlig dette verket som vil bli omtalt i gjesteforelesningen.

Forelesningen holdes på fransk.

Om foreleseren

Luc Bonenfant er litteraturprofessor og direktør for le Département d’Études littéraires ved Université du Québec à Montréal (UQAM).

Hans forskningsområde er fransk litteratur fra 1800-tallet og litteratur fra Québec fra 1800-tallet til våre dager.

Han er en av redaktørene av det omfattende flerbindsverket ​​​La vie littéraire au Québec, (Presses de l’Université Laval; 1991- seks av åtte bind er så langt utgitt), en av bidragsyterne til den kritiske utgaven av Anne Héberts samlede verker (Presses de l’Université de Montréal, 2013-2015), og har blant annet utgitt bøkene Passages de la prose, poésie dévoyée : Loranger «contre Mallarmé» (Presses de l’Université du Québec, 2014) og Les avatars romantiques du genre. Transferts génériques dans l’oeuvre d’Aloysius Bertrand (Éditions Nota Bene, 2002).

Emneord: Poesi, Fransk, Québec
Publisert 6. feb. 2018 14:53 - Sist endret 6. feb. 2018 14:53