English version of this page

Æresdoktor Terence Cave: “Some Live Artefacts”

Universitetet i Oslo utnevner litteraturforsker og professor emeritus Terence Cave til æresdoktor. Hans gjesteforelesning tar for seg litterære gjenstander.

Portrett av Terence Cave

Professor Emeritus Terence Cave. Foto: Ch. Delory.

Litterære objekter – historiene mennesker forteller, sangene de synger, scenene de utspiller – viser tilpasningsevnen og fluiditeten i den menneskelige måten å tenke på. Dette foredraget, som tar utgangspunkt i Terence Caves nylig utgitte bok Live Artefacts: Literature in a Cognitive Environment, bruker eksempler fra europeisk litteratur som illustrerer det legemliggjorte livet til slike objekter. Kultur, i dette perspektivet, springer ut fra og er i kontinuitet med naturen.

Om Terence Cave

Terence Cave er en britisk litteraturforsker og professor emeritus ved University of Oxford.

Hans hovedinteresse er tidlig moderne fransk litteratur, og han har et fremragende rykte som sammenlignende språkforsker. I 2009 ble han tildelt den prestisjetunge Balzanprisen for sin forskning på litteratur etter år 1500.

Terence Cave er medlem av Academia Europaea, British Academy, Royal Norwegian Society of Sciences and Letters, Ridder av Ordre national du Mérite, ble æresdoktor ved University of London i 2007, og er medlem av Det Norske Videnskapsakademi.

Han har tilbrakt mye tid i Norge, og sjenerøst gitt  sin tid til norske forskere og forskningsrekrutter som kommentator, opponent, konsulent og mentor. Han har vært en sentral skikkelse for flere fagmiljøer ved UiO i mange år, og mange forskere ved UiO er ham dypt takknemlig.

Æresdoktorat

UiOs æresdoktorat gis til fremtredende, oftest utenlandske, forskere. Det tildeles uten at kandidaten har forsvart en avhandling i offentlig disputas. UiO har hatt rett til å oppnevne æresdoktorer siden 1824. De oppnevnes vanligvis hvert tredje år på UiOs årsfest i september.

Forelesningen holdes på engelsk, og er åpen for alle.
Den vil også være tilgjengelig live på Zoom.

Publisert 16. aug. 2022 09:43 - Sist endret 24. aug. 2022 10:29