Rock og religion: Randall J. Stephens er ny førsteamanuensis i amerikanske og britiske studier

Stephens har forsket inngående på nyere amerikansk historie, og interesserer seg særlig for religiøse bevegelser i USA. Nå underviser han i American civilization, og gleder seg til å bli ordentlig kjent med studentene.

Randall J. Stephens (foto: privat)

Den faglige bakgrunnen har Stephens fra studier i historie og religion. Viktige tema er USAs sørstater, anglo-amerikansk kultur, musikk, rase og religion.

Stephens kommer til Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk (ILOS) fra en stilling som førsteamanuensis og forsker ved Northumbria University i Newcastle Upon Tyne i Storbritannia. Før dette underviste han i flere år ved et mindre college utenfor Boston, Massachusetts.

Mange jern i ilden

– Jeg fokuserer mest på det 20. århundre, men beveger meg innimellom bakover mot århundret før - det gjør ting mer interessant, sier Stephens. Han har skrevet om blant annet konservativ amerikansk kristendom, pinsebevegelsen, popmusikk, attenhundretallets slaveriavskaffelse, den moderne borgerrettsbevegelsen, amerikansk konservatisme og rase, og sammenlignende studier av britisk og amerikansk kultur.

Stephens forteller at han for tiden har mange jern i ilden. Nå ser han nærmere på miljøhistorie, moderne politisk historie, transatlantiske religiøse bevegelser på tidlig attenhundretall, og trettitallets Dust Bowl og religiøse responser på klimakatastrofe i USA.

Denne høsten har han ansvar for emnet ENG1506 - American Civilization. I tiden som kommer vil han gjerne undervise i anglo-amerikansk rock og amerikansk religiøs historie.

Hvorfor ILOS?

– Jeg ble svært imponert over det sterke fagmiljøet for engelsk litteratur, og for amerikanske og britiske studier på ILOS, sier Stephens. Han forteller at han dessuten tilbrakte tid i Norge som Fulbrightstipendiat i 2012. Da ble han kjent med både det norske samfunnet og flere kollegaer han satte stor pris på.

– ILOS er et institutt som gir enestående støtte til forskning og fremragende undervisning! Mine nye kollegaer har tatt meg veldig godt imot, og det er selvsagt en bonus, avslutter Stephens.

Stephens har doktorgrad i amerikansk historie fra universitetet I Florida. Ph.d.-avhandlingen hans vant St. George Tucker Society's prize for best dissertation in Southern Studies, og the University of Florida History Department’s Richard Milbauer dissertation award.

Han har vært redaktør for tidsskriftet «Historically Speaking» som publiseres av Johns Hopkins University Press.

I 2018 er Randall J. Stephens aktuell med sin tredje bok: The Devil's Music: How Christians Inspired, Condemned, and Embraced Rock 'n' Roll på Harvard University Press. Nylig fikk boken rosende omtale i tidsskriftet The New Yorker: The Unlikely Endurance of Christian Rock.

Av Ellen Evju Jahr
Publisert 4. sep. 2018 14:59 - Sist endret 1. des. 2018 13:03