English version of this page

Patriotisme, militarisme og oppvekst i post-sovjetisk Russland

Seniorforsker Håvard Bækken (Institutt for forsvarsstudier) holder foredrag om den økende militære eksponeringen i det russiske sivilsamfunnet siden slutten av 1990-tallet.

Bildet kan inneholde: mennesker, militæruniform, soldat, tropp, militær.

På få år har over en halv million barn og unge blitt rekruttert til den russiske Junarmia.

Foto: Wikimedia Commons

Økt militær eksponering 

Siden slutten av 1990-tallet har det russiske sivile samfunn blitt stadig mer eksponert for den militære verden. Eksponeringen er bredt fundert, og omfatter alt fra militærparader og krigsminnedager i offentlig regi, via patriotisk historieformidling i russiske skoler, til regelrett militær trening både i skolehverdagen og i fritidsklubber. Statlige programmer for patriotisk oppfostring er i stadig vekst, og den såkalte «barne- og ungdomsarméen» (Junarmia) har rekruttert over en halv million barn og unge på få år. Militære aktører er direkte involvert i mange av aktivitetene. Håvard Bækken vil redegjøre for den økende militære eksponeringen og utforske flere problemstillinger knyttet til denne utviklingen. Hvilke prosesser kan forklare den pågående militariseringen av det sivile samfunnet? Hvilken rolle har militære aktører spilt i denne forbindelse og hva har de ønsket å oppnå? Hvilken gjenklang møter militaristisk politikk i den russiske folkeopinionen?

Hvor og når

Foredraget holdes fredag den 25. september kl. 14.15, Auditorium 2 i Sophus Bugges hus. Av smittevernhensyn er det obligatorisk påmelding og et begrenset antall plasser. Arrangmentet følger gjeldende smittevernregler fra myndighetene. Er du syk på arrangementsdagen, oppfordrer vi deg til å bli hjemme. 

Arrangementet er fulltegnet.

 

Om innlederen

Håvard Bækken er tilknyttet Institutt for Forsvarsstudiers program for russisk sikkerhets- og forsvarspolitikk. Hans interessefelt og kompetanseområder inkluderer russisk innenrikspolitikk, autoritarianisme, uformell politikk, ideologi og militarisme samt krig og minnekultur. Bækken har en doktorgrad i Russlandstudier fra Universitetet i Oslo, og har tidligere vært stipendiat ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, samt gjesteforsker ved Det norske universitetetssenteret i St. Petersburg og EU-Russia Centre i Brussel.

Publisert 28. aug. 2020 15:44 - Sist endret 21. sep. 2020 08:44