English version of this page

Patriotisme, militarisme og oppvekst i post-sovjetisk Russland

Seniorforsker Håvard Bækken (Institutt for forsvarsstudier) skal holde foredrag om den økende militære eksponeringen i det russiske sivilsamfunnet siden slutten av 1990-tallet.

Barn fra det russiske Junarmia

På få år har over en halv million barn og unge blitt rekruttert til den russiske Junarmia.

Foto: Wikimedia Commons

Økt militær eksponering

Siden slutten av 1990-tallet har det russiske sivile samfunn blitt stadig mer eksponert for den militære verden. Eksponeringen er bredt fundert, og omfatter alt fra militærparader og krigsminnedager i offentlig regi, via patriotisk historieformidling i russiske skoler, til regelrett militær trening både i skolehverdagen og i fritidsklubber. Statlige programmer for patriotisk oppfostring er i stadig vekst, og den såkalte «barne- og ungdomsarméen» (Junarmia) har rekruttert over en halv million barn og unge på få år. Militære aktører er direkte involvert i mange av aktivitetene. Håvard Bækken vil redegjøre for den økende militære eksponeringen og utforske flere problemstillinger knyttet til denne utviklingen. Hvilke prosesser kan forklare den pågående militariseringen av det sivile samfunnet? Hvilken rolle har militære aktører spilt i denne forbindelse og hva har de ønsket å oppnå? Hvilken gjenklang møter militaristisk politikk i den russiske folkeopinionen?

Hvor og når

Foredraget holdes fredag den 20. mars kl. 15.15, Stort møterom, Georg Sverdrups hus. Det vil bli servert kaffe og te. Arrangementet krever påmelding, men er åpent for alle interesserte.

Påmelding til arrangement

Om innlederen

Håvard Bækken er tilknyttet Institutt for Forsvarsstudiers program for russisk sikkerhets- og forsvarspolitikk. Hans interessefelt og kompetanseområder inkluderer russisk innenrikspolitikk, autoritarianisme, uformell politikk, ideologi og militarisme samt krig og minnekultur. Bækken har en doktorgrad i Russlandstudier fra Universitetet i Oslo, og har tidligere vært stipendiat ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, samt gjesteforsker ved Det norske universitetetssenteret i St. Petersburg og EU-Russia Centre i Brussel.

Publisert 2. des. 2019 21:38 - Sist endret 19. jan. 2020 13:50