Vi forsker på: Portugisisk

Portugisisk benyttes i viktige land for norsk næringsliv og bistand, blant annet Angola, Mosambik og Brasil.

Med over 200 millioner brukere er portugisisk det sjette mest talte språk i verden. Portugisisk er et iberoromansk språk som tilhørere den indoeuropeiske språkfamilien.

For over 2000 år siden utviklet språket seg i de vestlige deler av den iberiske halvøya fra vulgærlatinen som romerske soldater og nybyggere førte med seg.

Etter folkevandringene og Romerrikets fall på 400-tallet begynte språket å skille seg fra andre romanske språk. På 1400-tallet var Portugal en stormakt og Portugisisk et viktig språk med en rik litteratur. Språket ble spredt over hele verden i løpet av det 15. og 16. århundret, da Portugal ekspanderte som stormakt og etablerte kolonier fra Brasil i Sør-Amerika til Macau i Kina.

I likhet med fransk er portugisisk kjent for sin kontrastive bruk av nasale lyder og det store antallet diftonger.

Europeisk portugisisk skiller seg fra dialektene i Brasil, men er innbyrdes forståelig. Afrikansk portugisisk er variantene av det portugisiske språket som snakkes i Afrika.

Portugisisk er i dag eneste offisielt språk både i opprinnelseslandet Portugal og i land som Brasil, Angola, Guinea-Bissau, Kapp Verde, Mosambik og São Tomé og Príncipe. Språket blir stadig viktigere i Sør-Amerika takket være den sterke innflytelsen fra Brasil.

Publisert 22. nov. 2010 13:49 - Sist endret 16. jan. 2018 13:10